Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

‚Proč jsem si nevzala Pištu Hufnágla?‘ Prima Cool uvede seriál Rodina Smolíkova

Kultura

  15:00
PRAHA - Jedna rodinka, tři seriály a miliony fanoušků po celém světě. To jsou Smolíkovi, rozverný maďarský seriál plný vynálezů a jiných lapálií. Do své programové nabídky ho nově zařazuje televize Prima Cool. První díl uvede již 27. dubna.

Rodina Smolíkova. foto: Prima Cool

V roce 1969 vznikl seriál Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy. Dobrodružství otce Pepy (má smůly tolik a stojí na něm celá rodina), jeho ženy Gábi (ta si bohužel nevzala Pištu Hufnágla), dcery Týny a hlavně geniálního syna Ládínka si hned získaly přízeň diváků svým neotřelým humorem a námětem o vynálezech zaslaných potomkem z budoucnosti. První seriál měl třináct dílů.

Slavná Smolíkovic rodina.
Slavná Smolíkovic rodina.

Smolíkovi se s velkým úspěchem dostali i do tehdejšího Československa, ale zdejší komunistická vláda odmítla některé díly vysílat.

V roce 1972 na původní dílo navázal seriál Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka. V něm se Ládínek spolu s mluvícím psem Zorrem vydává objevovat taje vesmíru a vzdálených planet. 

Mézga

Jméno Smolíkovi je pochopitelně české. V originále se rodina jmenuje Mézga. To zachovává i celá řada zahraničních mutací. V angličtině je název seriálu The Mézga Family, Němci mají Familie Metzger a Slováci Miazgovce.

V roce 1978 pak vznikl ještě třetí seriál Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy. Premiéru měl ale až v roce 1980. Rodina Smolíkova se v této sérii spolu se sousedem Halířem vydává po stopách Pišty Hufnágla. 

Smolíkovi se údajně měli dočkat i čtvrtého seriálu. V roce 2005 se plánovalo, že oblíbená rodina se tentokrát bude potýkat s nástrahami počítače a internetu v seriálu Smolíkovi a počítač (A Mézga család és a számítógép). Ekonomická krize ale způsobila, že seriál natočen nebyl. V roce 2017 se ale dvě jeho epizody překvapivě objevily na serveru YouTube. 

Autor: