130 let

Frontman kapely R.E.M. Michael Stipe při koncertu v pražském Edenu | foto: František Vlček, Lidové noviny

R.E.M. se ukázali Praze

Kultura
  •   21:34
PRAHA - Před zhruba 20.000 diváky dnes večer na fotbalovém stadionu Slavie v pražském Edenu vystoupila americká skupina R.E.M. Před černobílým plátnem kapela v úvodu zahrála například píseň Living Well Is the Best Revenge z nového alba Accelerate i starší What's the Frequency, Kenneth?
Na předchozích zastávkách současného světového turné zazněly nové písně jako Supernatural Superserious i nejúspěšnější skladby z téměř třicetileté kariéry kapely Man On The Moon či Losing My Religion. S velkým ohlasem publika se v Praze setkal například hit Drive z úspěšného alba Automatic For The People.Koncert R.E.M. v pražském Edenu

Předkapelou byli The Duke Spirit
V roli předkapely se představili britští The Duke Spirit. Kapela s blonďatou zpěvačkou Lielou Mossovou nabídla písně ze svého druhého alba Neptune.

R.E.M., kteří se po odchodu bubeníka Billa Berryho prezentují jako trojice, na místo bubeníka dočasně obsadili Billa Rieflina. Do Prahy přijeli z Maďarska, kde se v sobotu zúčastnili festivalu Sziget. Ze stadionu Slavie budou R.E.M. pokračovat do německého Stuttgartu, kde svou show předvedou 19. srpna.

Stipes, Buck, Berry
Kapelu R.E.M. založili v roce 1980 zpěvák Michael Stipe, kytarista Peter Buck, bubeník Bill Berry a baskytarista Mike Mills. Celosvětovou popularitu jim v roce 1991 přineslo album Out of Time s patrně největším dosavadním hitem skupiny Losing My Religion. Koncert R.E.M. v pražském Edenu

Úspěšné bylo o rok později i Automatic For The People. Na velký komerční i umělecký úspěch počátku 90. let se však R.E.M. nikdy nepodařilo navázat. Letošní novinka Accelerate vyvolala kladné ohlasy a podle mnoha odborníků vrátila kapelu mezi nejrespektovanější soubory současné rockové scény.
Autor: ČTK