Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ruský ministr kultury hájil cenzurovanou verzi filmu Rocketman bez sexu a drog

Kultura

  12:31
Moskva - Ruský ministr kultury ve středu obhajoval cenzurovanou kopii filmu Rocketman o Eltonu Johnovi, která přijde do ruských kin ve čtvrtek. Ruský distributor z filmu odstranil homosexuální erotické pasáže a scény ukazující užívání drog. Podle ministra Vladimira Medinského zásahy odpovídají principům právního státu.

Elton John se svým manželem Davidem Furnishem na britské premiéře životopisného filmu Rocketman. foto: Reuters

„Všechny scény s líbáním, sexem a orálním sexem mezi muži jsou vystřižené,“ napsal na facebooku filmový ruský kritik Anton Dolin, který viděl film v předpremiéře a mohl cenzurovanou verzi srovnat s originálem. Distribuční společnost Central Partnership potvrdila, že v Rusku hodlá promítat film v pozměněné verzi. Udělala to prý kvůli ruským zákonům.

Taron Egerton v roli Eltona Johna ve filmu Rocketman.
Elton John na premiéře filmu Rocketman.

Žádné drogy ani sex. Elton John si stěžuje na ruskou cenzuru životopisného filmu

Krok distributora v minulých dnech odsoudili tvůrci filmu i sám Elton John. „To, že místní distributor považoval za nutné vystřihnout určité scény, a upřel tak publiku příležitost vidět film tak, jak jsme ho zamýšleli, je smutným dokladem toho, v jak rozděleném světě žijeme a jak se stále považuje za nepřijatelnou láska mezi dvěma lidmi,“ uvedli v prohlášení.

Medinskij ve středu cenzurní zásahy hájil. „V právním státě nemohou vládnout soukromé, estetické nebo sexuální preference jednotlivců, ale zákon jako nyní v Rusku,“ citovala ministra agentura Interfax. Vystříhání asi deseti scén z filmu bylo ale věcí distributora, nikoli ministerstva, uvedl. „Představa, že ministerstvo kultury s nůžkami v ruce něco vystříhává, je zvrácená,“ konstatoval ministr podle ruské agentury.

V Rusku už šest let platí zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží, který má ochránit mladou generaci před projevy „netradičního“ sexu. Ruská média upozorňují, že navzdory cenzurované kopii zůstává film Rocketman mládeži nepřístupný. V Česku je snímek v kinech uváděn od 30. května.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...