Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Seriál Koruna se prý v chystané sérii nechová dobře k odkazu princezny Diany. Skončila kvůli tomu pomocná scenáristka

Čtvrtá série seriálu Koruna. foto: Netflix

Blízká přítelkyně princezny Diany a pomocná scenáristka seriálového hitu Koruna (The Crown) v rozhovoru s týdeníkem Sunday Times prozradila, že se ji nelíbí, jak Netflix přistupuje ke zpracování Dianina života.
  15:30

Seriál Koruna zpracovává životy britské královské rodiny. Ústřední postavou jeho páté série je princezna Diana (Elizabeth Debickiová), kterou seriál sleduje od prvních let v rodině až do osudné dopravní nehody v roce 1997. 

Vanessa Kirbyová v seriálu Koruna.
Gillian Andersonová v seriálu Koruna (2020)

Scenáristé k páté sérii pozvali Jemimu Khanovou. Kromě toho že byla blízkou přítekyní zesnulé šlechtičny, je Khanová i úspěšnou scenáristkou a producentkou, jež je podepsaná například pod sérií American Crime Story

„Vážně mi záleželo na tom, aby poslední léta života mé přítelkyně byla zobrazena s úctou a důstojností, jakou si Diana zaslouží,“ prohlásila Khanová v rozhovoru pro týdeník The Sunday Times. To se ale podle všeho nestalo. Když si Khanová uvědomila, kterým směrem se příprava páté série ubírá, poprosila o odstranění svého jména z titulků. 

„Na scénáři jsem s tvůrcem seriálu Peterem Morganem pracovala od září 2020 do února 2021. Když jsem pocítila, že znevážil dohodu o naší spolupráci a zapracoval do seriálu jednu příběhovou linku, která byla zbytečná a zvláštně neuctivá, poprosila jsem o vymazání svého jména z titulků. Nechtěla jsem s tím mít nic společného,“ svěřila se Khanová. 

Pátá série zamíří na Netflix v listopadu příštího roku. Roli princezny Diany v posledních létech jejího života získala Elizabeth Debickiová, jež nahradí Emuu Corrinovou. Corrinová ztvárnila mladou Dianu Spencerovou ve čtvrté sérii. 

Seriál byl v průběhu svých několika sérií opakovaně kritizován za různé historické nepřesnosti. Nutno zdůraznit, že tvůrce seriálu Peter Morgan nikdy netvrdil, že jde o přesné zobrazení historických událostí. To je ostatně i kvůli přísně střeženému soukromí rodiny téměř nemožné.