Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Slámův nový film bude soutěžit na Sundance

Kultura

  15:00
PARK CITY - Nový český snímek Čtyři slunce režiséra Bohdana Slámy bude soutěžit v nadcházejícím ročníku slavného amerického festivalu Sundance. V sekci pro světový hraný film bude mít 13 soupeřů.

Režisér Bohdan Sláma foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Film, který bude mít premiéru v příštím roce, je příběhem o rodinné krizi a hodnotě rodinných vztahů. Jeho půdorysem je milostný trojúhelník sestávající ze čtyřicátníka přezdívaného Fogi (hraje ho Jaroslav Plesl), jeho ženy Jany (Aňa Geislerová) a jejího milence (Igor Chmela). Jádro příběhu představuje vztah muže a ženy, jejich vztah k dětem i k sobě samotným.

"Je to drama, které má spoustu humorných momentů - a ty se přirozeně spojují s momenty tragickými, protože v životě to takhle je," uvedl již dříve režisér, který patří k nejvýraznějším českým filmovým tvůrcům současnosti.

Fenomén Sundance

Filmový festival Sundance vznikl z iniciativy herce a filmaře Roberta Redforda. Poprvé se konal v roce 1978. Postupně sehrál důležitou roli ve vzestupu amerických nezávislých filmů, zároveň ale kvůli blízkosti Hollywoodu měl vždy i komerční stránku. Podle kritiků je to jeho věčný konflikt. Přehlídka se pro mnoho tvůrců stala odrazovým můstkem ke slávě. V roce 2007 zde například na sebe upozornil snímek Once, v němž jednu z hlavních rolí ztvárnila česká hudebnice Markéta Irglová.

Sláma se na Sundance objevil již v roce 2009 se snímkem Venkovský učitel. Tehdy se dostal do nesoutěžního výběru deseti zajímavých režisérů "10 Directors to Watch". Sestavují jej každý rok redaktoři filmového magazínu Variety, podle nichž jde o deset výjimečných režisérů, jejichž filmy stojí za to vidět.

Nový ročník filmového festivalu Sundance, který proslul jako přehlídka nezávislého filmu, se uskuteční od 19. do 29. ledna příštího roku v Park City, Salt Lake City, Ogdenu a Sundance v Utahu. Nabídne 110 filmů z 31 zemí vybraných ze 4024 přihlášených snímků.

Autor: