Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Smích a zapomnění na festivalu spisovatelů

Kultura

  9:52
PRAHA - V Praze dnes začne 18. ročník Festivalu spisovatelů Praha. Jako jeho téma pořadatelé zvolili rok 1968, který pohnul událostmi nejen v tehdejším Československu, ale i jinde v Evropě a ve světě. Téma festivalu zní 1968 - Smích a zapomnění.

Americký spisovatel a scénárista Paul Auster. foto: Lidové noviny

Festival potrvá do 5. června a přijedou na něj autoři, které ke zmíněnému roku váží osobní vzpomínky. Ruská básnířka, překladatelka a bojovnice za lidská práva Natalija Gorbaněvská například patří k několika lidem, kteří se 25. srpna 1968 zúčastnili legendární demonstrace na Rudém náměstí proti sovětské okupaci Československa. Dnes večer dostane při zahajovacím galavečeru v Divadle Minor od pořadatelů festivalu cenu za svobodu projevu.

Již ve 14:00 bude mít dnes v knihkupectví Big Ben Bookshop autogramiádu kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová, která se na pražskou literární přehlídku vrací po osmi letech. O hodinu později bude své knihy podepisovat na stejném místě americký spisovatel a scénárista Paul Auster.

Oba dva se spolu s českým básníkem Petrem Králem a slavným americkým básníkem, dramatikem a romanopiscem Michaelem McClurem, jedním z mála posledních žijících beatníků, zúčastní i galavečera.

Autoři: ,