Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Smíchu se nelze ubránit

Kultura

  7:49
PRAHA - Jedním dechem lze říci, že komedie Sklapni a zastřel mě je velmi nedokonalý film a přitom jde o nejpříjemnější filmové překvapení sezony. Kupodivu se to nevylučuje.

Česko-britská komedie Sklapni a zastřel mě foto: www.sklapni.czReprofoto

V Praze žijící Brit Steen Agro dokázal obdivuhodně sympaticky skloubit britský a český smysl pro velmi černý humor. Nesnaží se nikomu vnucovat, že natočil bůhvíjaké veledílo, ale jednoduše baví. Používá gagy, které dobře fungují už od dob němých grotesek a zachází s nimi velmi přímočaře, ale efektivně. Byť je často patrné, že film vznikal ve víc než skromných podmínkách. Když se sejde dobrý nápad s talentem, tak to evidentně nevadí.

Prohlédněte si trailer

Příběh je prostý: Britský turista Colin přijde v Praze nešťastnou náhodou o snoubenku, po marných pokusech opustit svět požádá prvního člověka, na kterého natrefí, aby tuhle špinavou práci udělal za něj. Nechce to zadarmo. Pavel Zeman má hamižnou manželku a o nabídce začne docela vážně uvažovat. Ve filmu nakonec zemře leckdo, jen ne ten, kdo zemřít opravdu chtěl.

HODNOCENÍ LN ****

Sklapni a zastřel mě

ČR/VB 2005
Scénář a režie: Steen Agro
Kamera: Howard J. Smith
Hrají: Karel Roden, Andy Nyman, Aňa Geislerová, Robert Polo, Matěj Ruppert a další Distribuce v ČR: HCE
Premiéra: 1. 12. 2005

Sklapni a zastřel mě staví na výborně fungujícím kontrastu představitelů ústřední dvojice. Vysoký, hubený Karel Roden coby „nájemný vrah“ a malý „plyšový medvěd“, kterého omrzel život, v podání britského herce Andyho Nymana se výborně doplňují nejen typově, ale i herecky.

Film nestaví pouze na téhle „komické dvojici“, ale i na řadě drobných originálních nápadů a na skvěle obsazených vedlejších rolích. Jako vražedný nástroj tu jsou například použity ovocné knedlíky nebo nevinně vyhlížející psík, kterého jeho majitel nosí ve speciálním postroji a ve vhodný okamžik ho „vypouští“ do akce jako raketu.

Ústřední dvojici velmi dobře přihrává nepočetná, ale pestrá svita: netypickou roli chamtivé manželky si evidentně s chutí vystřihla Aňa Geislerová, mlčenlivého, nicméně monumentálního mafiána si zahrál Robert Polo (posluchači Radia Expres ho znají jako Dr. Boba) a Matěji Ruppertovi připadla role vilného souseda.

Ve Sklapni a zastřel mě některé scény připomínají diletantsky natočený amatérský snímek, jiné oplývají nádechem geniality bratří Coenů. Dohromady to celé nějak záhadně funguje. Člověk se prostě musí smát, někdy takřka proti své vůli, ale ubránit se tomu nelze.

Autoři:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...