Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

SOUTĚŽ: O chlebu, co se láme a zraje jako víno. Vyhrajte lístky na inscenaci Lámání chleba

Kultura

  14:00
Kolik a čím vším jsme ochotni zaplatit za slušnost? Tato otázka zazněla z jeviště Švandova divadla poprvé 21. října minulého roku, a to navzdory tomu, že nahlas vyřčena nebyla. Jasně a naléhavě ji formulovala divadelní hra spisovatele a zlínského soudce Josefa Holcmana s názvem Lámání chleba v režii Doda Gombára.

Z divadelního představení Lámání chleba foto: Švandovo divadlo

Holcmanův dramatický debut, napsaný přímo pro Švandovo divadlo, se zakládá na skutečných událostech ve vsi Skoronice na jižní Moravě. Vlastní zážitky autor doplnil údaji z místní kroniky, které do ní zaznamenal jeho otec. V malých lidských dramatech se zrcadlí „velké“ dějiny. Ty začínají obsazením vesnice Rumuny a Němci v roce 1944 a končí začátkem nového století.

Hlavními hrdiny příběhu, jakési rodinné ságy o třech generacích, jsou tři přátelé - sedlák Vojta, jeho soused Alois a Franz Löwy, vojenský dezertér z Rakouska, jehož Vojta s Aloisem koncem druhé světové války ukryjí ve stodole a zachrání mu tak život. Boje ovšem s válkou nekončí. Snaha zachovat si v následujících letech vedle vzájemného přátelství také čisté svědomí, je všechny stojí víc, než by čekali. V atmosféře diktatury, strachu a fízlování jsou nuceni volit mezi tím, co je správné, a tím, co je snadné, přičemž za každou svou volbu platí vysokou cenu.

A jak vyhrát na přžedstavení, které se odehraje 26. března, lístky? Stačí odpovědět na jednoduchou otázku: Jak se jmenuje herec, který ztvárňuje hlavní postavu - sedláka Vojtu – v inscenaci Lámání chleba? Ze správných odpovědí vybereme tři vítěze, kteří získají dvě vstupenky. 

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...