Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Špinarův Vojcek a Pražské komorní divadlo získali Radokovu cenu

Kultura

  17:56
PRAHA - Inscenací roku 2009 se v 18. ročníku Cen Alfréda Radoka stal Büchnerův Vojcek, jak ho na jevišti pražského Divadla na Vinohradech nastudoval režisér Daniel Špinar. Titul Divadlo roku získalo už potřetí Pražské komorní divadlo (PKS).

Ceny Alfréda Radoka - Daniel Špinar foto:  František Vlček, Lidové noviny

Ceny, o nichž rozhodli kritici v anketě časopisu Svět a divadlo, byly dnes předány v pražském Kolowratu, záznam odvysílá Česká televize 6. března na programu ČT2.

Soubor PKS, odměněný Radokovou cenou i před dvěma lety za Pařízkovu inscenaci Kafkova Procesu a působící na jevišti Divadla Komedie, zvažoval koncem minulého roku další existenci. Po rozhodnutí pražského zastupitelstva o víceletých kulturních grantech totiž bojuje s financemi a musí citelně měnit původně plánovaný program. Dalším aktuálním uznáním práce jeho členů byla dnes Radokova cena za herectví pro Martina Pechláta, který vytvořil jednu z titulních rolí v inscenaci Goebbels/Baarová. Pechlát má za ni naději i na Cenu Thálie.

Ocenění za ženský herecký výkon převzala Kateřina Burianová za roli Violet Westonové ve hře Tracyho Lettse Srpen v zemi indiánů v Národním divadle v Praze. Za vytvoření této náročné postavy získala Burianová loni na podzim Cenu Sazky a Divadelních novin. I její jméno figuruje v nominacích na Thálii; tato ocenění budou předána v sobotu 20. března.

Českou hrou roku se stalo Náměstí bratří Mašínů Davida Drábka, které mělo v autorově režii premiéru v královéhradeckém Klicperově divadle.

Radokovou výroční cenou za scénografii byl poctěn Tom Schenk za scénu k Brittenově opeře Smrt v Benátkách na jevišti Státní opery Praha. Ocenění za hudbu patří Vítu Zouharovi, který je podepsán pod Pitínského inscenací Radúze a Mahuleny v Národním divadle v Praze. Talentem roku byl vyhlášen herec a zpěvák Vojtěch Dyk, nominovaný s kolegy i za hudbu k inscenaci La Putyka.

Autor:

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...