Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Stane se Nákladové nádraží Žižkov kulturním centrem?

Kultura

  6:00
PRAHA - V prostorách památkově chráněné funkcionalistické stavby se letos za podpory Prahy 3 chystá řada akcí: divadelní představení speciálně vytvořená pro tento prostor, filmové projekce, koncerty i workshopy. Budoucí osud Nákladového nádraží však stále není jasný.

Nákladové nádraží Žizkov foto:  František Vlček, Lidové noviny

Kolem osudu funkcionalistické budovy se vedou bouřlivé diskuse už několik let. Společnost Žižkov station development, která vznikla spojením Českých drah a firmy Sekyra Group, plánovala rozsáhlou výstavbu, jíž mělo nádraží ustoupit. Proti demolici se ale postavila část odborné i laické veřejnosti. Ministerstvo kultury nakonec loni na jaře rozhodlo, že nádraží, které stojí na rozsáhlých nevyužívaných pozemcích, musí být zachováno. Původní plány na výstavbu nové městské čtvrti ale i nadále trvají. Nádraží se má stát jejím centrem.

Unikátní příklad funkcionalistické stavby nedaleko pražského centra byl v roce 2013 prohlášen za kulturní památku. Nákladové nádraží bylo vybudováno mezi léty 1927 - 1936, drážním potřebám však sloužilo ještě v roce 2010.

Otevřela se však otázka dalšího využití obrovské památkově chráněné budovy, kde se konalo už řada kulturních akcí včetně Designbloku nebo představení Divadla letí. "Praha 3 chce ve spolupráci s neziskovými a zájmovými organizacemi otevřít nádraží pestrému okruhu diváků," řekl místostarosta Matěj Stropnický (ŽnS). "Chceme ukázat, že má smysl, že je budova zachráněna od demolice a že umožňuje pestrost využití," uvedl Stropnický. Radnice na to letos v rozpočtu vyčlenila 1,9 milionu korun. Účast na kulturním programu přislíbilo letos znovu Divadlo letí, ale i organizátoři United Islands, Galerie Jaroslava Fragnera a Národní filmový archiv. V září se tu uskuteční Dny žižkovského kulturního dědictví.

Praha 3 věří v dohodu s investory

Otazníky ovšem i nadále visí nad dlouhodobým využitím nádraží a také nad tím, kdo by případné převzetí a rekonstrukci zaplatil. Radnice a některé neziskové organizace usilují o to, aby se budova stala kulturním centrem. Už dříve se diskutovalo o umístění Národního filmového ústavu (NFÚ). "Plány chce radnice spolu s majitelem a developerem představit v nadcházejících týdnech," řekl Stropnický.

V lednu podala Praha 3 na magistrát žalobu kvůli vydanému územnímu rozhodnutí pro stavbu multifunkčního centra v prostorách severní části Nákladového nádraží. "Správní žaloba je nyní u soudu," potvrdil Ing.Stanislav Kněnický, tiskový mluvčí Prahy 3. "Městská část Praha 3 se nevyhýbá konstruktivní komunikaci s investorem - starostka Prahy 3 Vladislava Hujová a zástupce starostky Ondřej Rut se minulý týden setkali se zástupci investora, společností Discovery Group, a dohodli se, že budou spolu komunikovat a pokusí se nalézt řešení," dodal Kněnický.

ČTĚTE TAKÉ

Stavba z 30. let patřila podle odborníků k nejmodernějším svého druhu v Evropě jak z hlediska technologie, tak z hlediska architektury.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...