Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Struny podzimu rozezní jazzová královna Cassandra Wilson

Kultura

  21:29
PRAHA - Jen pár dní zbývá do dlouho očekávaného českého debutu královny jazzového vokálu Cassandry Wilson. Ta poprvé před české publikum předstoupí v rámci festivalu Struny podzimu 31. října ve Dvořákově síni Rudolfina.

Cassandra Wilson foto: archiv Struny podzimuReprofoto

Za doprovodu svého kvintetu představí jazzové standardy z alba Loverly, jež v únoru tohoto roku získalo cenu Grammy za nejlepší jazzové vokální album. Její umění má bezpočet příznivců i u nás, koncert je již několik měsíců vyprodán.

Cassandra Wilson se vždy obklopovala výtečnými hudebníky, v posledních dvou dekádách ji doprovází kytarista Marvin Sewell, africký perkusionista Lekan Babalola, kontrabasista Reginald Veal, bubeník Herlin Riley a vycházející jazzová hvězda Jonathan Baptiste. Tento kvintet společně s Cassandrou Wilson vystoupí i na koncertu Strun podzimu. Až na Jonathana Baptista lze všechny hudebníky nalézt na nahrávce Loverly.

Album obsahuje kolekci slavných písní Lover Come Back To Me, The Very Thought Of You či Sleepin‘ Bee, jež měli v repertoáru všichni významní američtí interpreti od Nata Kinga Colea po Franka Sinatru a od Billie Holiday po Barbru Streisand. Řada písní osloví na první poslech i nejazzového fanouška, ať už to je slavná Wouldn't It Be Loverly z muzikálu My Fair Lady nebo Til There Was You z muzikálu The Music Man, kterou proslavili Beatles.

Cassandra Wilson

Jazz provázel Cassandru Wilson od první roků života, narodila se v Mississippi v rodině váženého jazzového hudebníka a zpívat začala už pěti letech. V polovině 80. let vydala debutové album Point of View, kterým jasně přesvědčila o svém talentu.

Své další zkušenosti čerpala v kolébce jazzu New Orleans a později v New Yorku, kde spolupracovala se Stevem Colemanem a jeho M Base Collective. Poté se vydala po vlastní umělecké dráze a na své konto si připsala řadu nahrávek.

Cenu Grammy získala poprvé za album New Moon Daughter vydané v roce 1995. Za zmínku stojí i Belly of the Sun (2002), Glamoured z roku (2003) či Thunderbird z roku 2006, na kterém experimentuje s hip hopem a popem. Poslední CD Closer To You: The Pop Side vydala na začátku letošního roku.

Autoři:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...