Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Co bude s knižním byznysem? Svět knihy balancuje na hranici přežití, říká ředitel festivalu


Sáhli jsme si na dno. „Teprve pokud se nám podaří úspěšně realizovat letošní ročník, mohu konstatovat, že jsme se vrátili zpátky na dráhu,“ říká ředitel Světa knihy Radovan Auer. | foto: Lukáš Uchytil

Premium Rozhovor
„Zatímco v minulých letech nás za účelem rozvíjení knižního byznysu navštěvovaly spíše jednotky zahraničních agentů a nakladatelů, letos jich budou desítky,“ říká Radovan Auer, ředitel knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy, který ve čtvrtek začíná na pražském Výstavišti. Zároveň přiznává, že jedna z nejdůležitějších kulturních událostí ve střední Evropě balancuje na hraně přežití.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Hlavním hostem bude letos Itálie. Najdou podle vás italští spisovatelé v něčem společnou řeč s těmi českými? Jsou ty literatury příbuzné?
Já nejsem literární odborník, ale z mého pohledu úplně ne. Literatura hodně odráží naturel a přijde mi, že zatímco italští autoři jsou silní v emocích, v dramatech, nám je vlastnější nadhled, lehký cynismus, humor. Italští autoři se hodně věnují tématům jako střet tradic, silných rodinných vazeb a historie s moderním globalizovaným světem, naše témata jsou dost odlišná. Hezky to dokumentuje třeba největší italský bestseller posledních let, Sicilští lvi: Sága rodu Floriů, jehož autorka Stefania Auci ostatně na Svět knihy dorazí s pokračováním.

Svět knihy po covidu. Nejočekávanějším hostem je Běloruska Světlana Alexijevičová

Lidovky.cz: Hlavní hvězdou ale bude nejspíš běloruská nobelistka Světlana Alexijevičová. Jaké akce jsou s ní v plánu? (Alexijevičová později účast na festivalu ze zdravotních důvodů zrušila - pozn. red.)
Kromě setkání se čtenáři u nás paní Alexijevičová převezme Cenu Jiřího Theinera. To je cena, kterou v první dekádě získalo deset osobností, které se významně zasadily o šíření české literatury v zahraničí. V loňském roce jsme se rozhodli, že další desítkou osobností budou autoři, kteří se zasazují o svobodu slova. To odpovídá i odkazu Jiřího Theinera, který celý život vedle pomoci české literatuře bojoval právě za svobodu slova, proti cenzuře. A je skvělé, že tuhle etapu načínáme držitelkou Nobelovy ceny za literaturu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: