Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Havel byl pro naše disidenty velkou intelektuální i morální inspirací, říká ukrajinský historik Radomyr Mokryk


Radomyr Mokryk | foto: Ondřej Němec

Premium Rozhovor
Ukrajinský historik a kulturolog Radomyr Mokryk se věnuje ukrajinsko-ruským vztahům. Právě studium této problematiky jej dovedlo i k tématu kulturní opozice vůči sovětskému režimu, která se na Ukrajině formovala v šedesátých letech. Genezi přerodu loajálních sovětských občanů v disidenty popsal v právě vycházející publikaci Zrození disentu. Již před začátkem války své působení v Ústavu východoevropských studií FF UK ukončil a vrátil se na Ukrajinu.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Aktéři ukrajinského disidentského hnutí vešli ve známost jako generace „šedesátníků“. Můžete přiblížit, kdo byli šedesátníci?
V době Chruščova se mladí lidé pouštěli do zkoumání historických témat (především zločinů velkého teroru Stalinovy éry), ostře se vymezovali proti národnostní politice sovětského vedení a byli velice citliví na jazykové otázky na Ukrajině.

Ukrajina se totiž tehdy stala dějištěm něčeho, co se dá označit jako „plíživá rusifikace“. Na tomto pozadí, v bohémském prostředí Kyjeva šedesátých let, vzniká skupina mladých lidí, kteří se řídí vlastními morálními principy, obhajují svobodu uměleckého projevu, vytvářejí moderní ukrajinskou kulturu a postupně docházejí k pochopení, že nacionální politika Moskvy je vůči Ukrajině nepřátelská.

Pro mě je příběh šedesátníků především příběhem kritického myšlení. Oni se proměňovali v odpůrce režimu, protože dokázali rozeznat lež a faleš oficiálního systému. Byli obklopeni totalitní propagandou a dokázali se skrz ni prokousat.

Lidé, kteří ještě v roce 1953 mohli oplakávat Stalinovu smrt, již po několika letech ostře kritizovali sovětskou politiku a nevěřili systému. Vyrůstali ve víře ve stranu a nakonec pro svoje humanistická přesvědčení skončili v sovětských lágrech. Někteří se z nich nikdy nevrátili.

Lidovky.cz: V knize píšete, že jejich přínos pro obranu ukrajinské identity a kultury i v současné válce nelze podceňovat. Můžete tuto myšlenku rozvést?
Pokud si poslechnete současnou rétoriku Putina nebo ruské propagandy, není těžké pozorovat jeden z klíčových motivů: popírání ukrajinské svébytnosti, nejenom upírání práva Ukrajinců na vlastní stát, ale popírání samotného faktu existence „ukrajinství“ jako svébytné kulturní entity.

Tato rétorika není jen Putinovou ideou nebo výplodem Dimitrije Medveděva.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...