Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Unesená, zneužívaná, zachráněná? Film Room je víc než nervydrásající thriller

Kultura

  6:00
Když je unesená a po léta pohřešovaná dívka konečně osvobozena ze svého vězení, mohly by následovat závěrečné titulky. V irsko-kanadském snímku Room se v tu chvíli napínavý thriller přelije v působivé psychologické drama.

Doma. Jack (Jacob Tremblay) a Ma (Brie Larsonová) v místnosti, kde je drží Starý Nick. foto: Element Pictures

Skutečné případy jako únos Nataschy Kampuschové nebo zneužívání Elisabeth Fritzlové ukázaly, jak bizarní situace může uprostřed naší civilizace nastat. Autorka knižní předlohy a scenáristka filmu Room Emma Donoghueová se pokusila prozkoumat vše, co taková mezní zkušenost přináší svým obětem. A to nejen v čase nesvobody a traumatických zážitků, ale také potom, co vše už zdánlivě dobře dopadlo.

Do příběhu vstupujeme ve chvíli, kdy unesená Joy Newsomová připravuje oslavu pátých narozenin svého syna Jacka. Ona sama je v malém zvukotěsně uzavřeném zahradním domku vězněna už více než sedm let – muž, kterému s Jackem říkají Starý Nick, ji unesl, když jí bylo sedmnáct. Její miniaturní domácnost má svůj řád, své rituály, dalo by se říct, že život tu plyne v poklidu. Prvotní bolest odezněla, projevy vzdoru jsou také minulostí. Joy (pro Jacka je to „Ma“) nachází smysl života a zdroj síly v péči o synka. I v maličké místnosti se například snaží dopřát mu pohyb – Jackův běžecký trénink (sama Joy bývala talentovaná atletka) je nezapomenutelný. K narozeninám mu v improvizovaných podmínkách peče dort – ovšemže ale ne takový, jaký lze vidět v televizi, jediném zdroji Jackových představ o podobě skutečného světa.

Kritickým momentem jsou večery, kdy Nick přichází za Joy, ale i pro tyto příležitosti se našla metoda, jak Jacka co nejúčinněji ochránit. Jak dlouho ale může takový život trvat?

Navzdory zdánlivé kapitulaci Joy pevně počítá s návratem do normálního světa. A když se ukáže, že Nick přišel o práci a je čím dál labilnější, rozhodne se k akci, ve které hlavní role připadne malému Jackovi. Joy musí chlapci, který nikdy nebyl venku, vysvětlit, co tam uvidí a jak se má chovat, aby osvobodil sebe i svou matku...

Režisér Lenny Abrahamson tady vystřihl nervydrásající thriller se vším všudy, včetně trochy toho přehánění. Joyin plán má asi tak desetiprocentní šanci na úspěch a situace, do které Ma Jacka dostane, by pro něj ve skutečnosti znamenala spíše jistou smrt než vysvobození. S přimhouřeným okem lze však následný happy end přijmout – až na to, že to žádný happy end není. Zprvu je zdánlivě vše na dobré cestě. Joy vplyne do světa, jako by jej opustila teprve před nedávnem – byť ji trochu zaskočí, že její rodiče spolu už nežijí a matka má nového přítele. Nejde však o nic dramatického, vztahy v rodině jsou korektní. Jack si zvyká pomalu, ale v pěti letech má podle odborníků ještě velkou šanci na úplné začlenění do běžného života.

Příliš velký svět

A přece situace spěje k bodu, který bude pro Joy a Jacka těžší zkouškou než celý pobyt v zajetí. Svět je pro Jacka příliš velký a Joy vystavuje otázkám a pochybnostem, které ji dosud ani nenapadly nebo jež potlačovala.

Zvyknout si na svobodu je skoro stejně těžké jako zvyknout si na útisk, dokládá Abrahamsonův snímek věrohodně. A idylickým domovem může být i vězení, když jsme nic jiného nepoznali. Teprve když se Jack a Ma dokážou dosavadní etapě svého života postavit tváří v tvář a rozloučit se s ní, mohou žít dál.

Room

Irsko, Kanada 2015

Režie: Lenny Abrahamson

Hrají: Brie Larsonová, Jacob Tremblay a další

Premiéra 10. 12.

Působivost snímku z velké části stojí na vynikajících výkonech ústřední dvojice – americké herečky a zpěvačky Brie Larsonové v roli Joy a Jacoba Tremblaye coby Jacka. Z vedlejších hereckých partů stojí za vyzdvižení výkon Wendy Crewsonové jako moderátorky televizní talk show – bez karikování a přehánění ztvárnila usměvavé mediální monstrum, které dokáže svou naivní oběť zahnat do kouta a rozebrat na součástky, aniž by mu záleželo na tom, co tím způsobí.

Snímek Room se snaží jít pod povrch a za horizont obvyklého vyprávění o podobných událostech, které veřejnost zpravidla zajímají jen v té nejkřiklavější fázi. Nabízí citlivý obraz hlubokého vztahu matky a dítěte a pozoruhodnou studii lidské schopnosti adaptace.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...