130 let

Losers Company - Konkurz. | foto: Losers

V běhu za úspěchem si házet klacky pod nohy. Losers Cirque Company představí v premiéře inscenaci Konkurz

Kultura
  •   16:30
PRAHA - Kolik je toho člověk ochoten udělat, aby získal vysněnou odměnu? Bude lhát a podvádět? Novocirkusový soubor Losers Company uvede inscenaci Konkurz, první letošní premiéru, v pondělí 13. června večer. Pak se na letní sezónu přesunou do Anežského kláštera.

V životě se dá bojovat o mnoho věcí. Každý má jiné cíle, jinou vytouženou metu. Všichni ale mají společné to, že pro úspěch udělají vše, co je v jejich silách. Člověk se zredukuje na pořadové číslo, na veličinu na startovací čáře, na rivala pro všechny ostatní. Ne každý ale hodlá hrát podle pravidel. Celé klání navíc s potěchou až nelidskou pozoruje rozhodčí, jenž má schopnost ostatní ještě více vybičovat. 

Losers Company - Konkurz.
Losers Company - Konkurz.

Nová inscenace se snaží vybočit z řady i tím, že účastníky onoho fiktivního konkurzu budou i sami diváci. Ti rozhodnou o samotném vítězi klání, ale v určitých chvílích se sami postaví mezi soutěžící. 

Trénujeme i sedm hodin denně, říká artista Petr Horníček

„V běžném životě se čím dál častěji dostáváme do situací, kdy musíme dokazovat svou kvalitu, kvalifikaci nebo sílu,“ říká principál Loserů, autor, režisér a scénograf Konkurzu Petr Horníček.

„S narůstajícím trendem, kdy za život vystřídáme hned několik zaměstnání, se o to častěji ocitáme přede dveřmi, do kterých chce naráz vstoupit více lidí. V době, kdy je navíc spousta lidí vlivem pandemie koronaviru nucena změnit obor, vnímáme toto téma jako velmi aktuální,” dodává. 

Režisérem Konkurzu je Petr Horníček, který je spolu s Matějem Randárem i autorem scénáře. Choreografie je dílem Tomáše Pražáka. O hudební doprovod se postaral kytarista a skladatel Kirill Yakovlev.

Premiéra inscenace proběhne v pražském divadle BRAVO! v pražském Braníku. Poté se Losers Cirque Company přesune do prostor Anežského kláštera. Tam se inscenace divákům představí 15., 22. a 23. června.

Autor: jto