Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

V Karlínském Fóru zahrají s Michalem Prokopem i Merta a Dragoun

Kultura

  15:00
Společně na vánočním koncertě vystoupí dnes v karlínském Fóru Michal Prokop, písničkář Vladimír Merta a rockový muzikant Roman Dragoun. Zpěvák a skladatel Prokop pořádá před Vánocemi koncert tradičně a tradičně si na něj také zve hosty. Vedle věkově spřízněných muzikantů si letos přizval ještě mladý jazzový sextet Skety, který sklízí úspěchy v zahraničí.

Hudebník a moderátor Michal Prokop foto: archiv MAFRA - Pavel Wellner

„Vánoční koncert je pro mě vždy událostí roku a tradičně si na něj zvu hosty, nejen ty generačně blízké, jako bude letos Vláďa Merta, nebo o deset let mladší Roman Dragoun, ale i mladé, kteří mě svou tvorbou zaujali. V minulosti to byl třeba Xindl X, nebo Radůza či Sára Vondrášková a Vojta Dyk, letos to budou Skety,“ řekl Michal Prokop.

Dodal, že letošní koncert by měl být i předzvěstí toho, co chystá na příští rok, v němž oslaví 70. narozeniny. Všichni, kdo dnes večer budou vystupovat, zahrají podle pořadatelů skladby, které budou tvořit průřez jejich tvorbou. Prokop si také zahraje a zazpívá společně s Mertou i Dragounem.

Legendě české hudební scény Vladimíru Mertovi bude 70 už v lednu. Bývá označován za folkového zpěváka, patří ale spíše k zakladatelům toho, co lze označit jako městské písničkářství. Je autorem stovek písňových textů a básní, jež před dvěma lety vyšly v tisícistránkové knize. Merta je osobitým a uznávaným zpívajícím básníkem a jedinečným tvůrcem. Jeho hudba v 70. a 80. letech minulého století vycházela spíše výjimečně: první album vyšlo ve Francii, druhé vyjít nesmělo a třetí až v roce 1978. O to více se však šířily nahrávky jeho koncertů a texty kolovaly ve formě opisů.

Klasikem české hudební scény je i zpěvák, klávesista a skladatel Roman Dragoun, který je od poloviny 70. let hudebně těsně spojen s Brnem a rockovými kapelami Progres 2, Futurum, Stromboli a T4. Vydal i několik sólových alb, zpíval v muzikálech a spolupracuje jako studiový hráč s mnoha dalšími hudebníky.

Autor: