Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

V kinech: Scorseseho zvlčilý bankéř i dokument o autorce Hořícího keře

Kultura

  12:05
Vlk z Wall Street je dalším úspěšným opusem slavného Martina Scorseseho a pátý film, do kterého obsadil Leonarda DiCapria. Do kin tento týden vstupuje také drama Zlodějka knih, zasazené do doby druhé světové války, francouzská komedie S Moliérem na kole a dokument Návrat Agnieszky H., přibližující osudy polské režisérky Agnieszky Holland.

Leonardo Di Caprio ve filmu Vlk z Wall Street foto: Bontonfilm

Vlk z Wall Street, natočený podle autobiografického románu amerického finančníka, se odehrává v době, kdy na Wall Street vládla pravidla Divokého Západu. Jen místo pistolníků na koních se tu prohánějí jachty a nahé blondýny a místo prachu nad prérií víří vzduchem bankovky. Belford (DiCaprio) dokázal vydělat i 12 milionů dolarů za pouhé tři minuty, a to, co vydělal, si uměl taky užít. Po každém velkém mejdanu ale přichází i odpovídající kocovina, a pokud se nehrálo poctivě, tak i FBI…

Vlk z Wall Street

"Stejně jako Kapitál Costy-Gavrase, Cosmopolis Davida Cronenberga a Wall Street: Peníze nikdy nespí Olivera Stonea, i Vlk z Wall Street se opírá o morální situaci finančního dravce, který za svůj pohádkový úspěch musí zaplatit krutě vysokou morální milionářskou daň," píše ve své recenzi Alena Prokopová.

"Prostřednictvím morálně sporného hrdiny však Scorsese opět vypráví svůj známý příběh o zločinu a trestu, jejichž nedílnou součástí je pyšný hřích zůstat sám sebou. S přibývajícími roky Scorseseho pohled získává na mrazivém odstupu, který vyvažuje brilantní, efektní vypravěčství." Celou recenzi Aleny Prokopové si můžete přečíst v dnešním vydání LN.

ČTĚTE TAKÉ

Zlodějka knih

Drama Zlodějka knih natočil režisér Brian Percival (známý například díky oblíbenému britskému televiznímu seriálu Panství Downton) podle knihy Markuse Zusaka. Vypráví příběh mladičké Liesel (Sophie Nélisse), která se během druhé světové války dostane do pěstounské rodiny Hubermannových (Geoffrey Rush a Emily Watson), aby zde začala nový život. Liesel se snaží zapadnout – doma i ve škole, kde si z ní spolužáci utahují, protože neumí pořádně číst. Liesel je odhodlaná situaci změnit s jednostrannou posedlostí rodícího se učence. Na knihy se doslova vrhá, rozhodnuta čtenářské umění ovládnout dokonale…

Z filmu Zlodějka knih

Herecký duel po francouzsku

Třetím celovečerním titulem v aktuální nabídce filmových premiér je francouzská komedie S Molièrem na kole, která měla úspěšnou premiéru na Festivalu francouzských filmů. Zápletka se točí kolem dvou herců. Gauthier Valence (Lambert Wilson) je úspěšnou hvězdou díky oblíbenému seriálu, který mu přináší dostat peněz i slávy. Do cesty se mu však připlete ambiciózní divadelní projekt a jeho herecký sen ztvárnit postavu Molièrova Mizantropa. Gauthier touží po hlavní postavě a ve vedlejší roli by rád viděl svého přítele Serge (Fabrice Luchini), který však před několika lety odešel z města a žije v zapadlém koutě Francie na březích Atlantiku. Gautier se za ním vypraví, aniž tuší, jak jeho cesta dopadne. Dokážou dva lidé, kteří mají už úplně jiný přístup k životu, najít společnou řeč?

Z filmu S Moliérem na kole

Když vypráví Agnieszka Holland

Česko-polský dokument Návrat Agnieszky H. natočila režisérka Krystyna Krauze a Jacek Petrycki. Portrét polské režisérky Agnieszky Holland, která vystudovala pražskou FAMU a výrazně zasáhla do dějin světové i české kinematografie, se natáčel z velké části při tvorbě seriálu Hořící keř, věnovaném Janu Palachovi. I proto vstupuje film do kin právě dnes, na Palachovo výročí.

Návrat Agnieszky H.

ČTĚTE TAKÉ

Agnieszka Holland má na kontě Oscara i spolupráci s mnoha slavnými hollywoodskými herci včetně Leonarda DiCapria. Její filmový portrét je kromě osobní historie i svižným a odlehčeným pohledem na českou společnost, která je k sobě někdy až moc kritická, ale která se tak ráda vzdává ideálů, za které ještě před pár dny byla ochotná položit život.