Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

V Praze poprvé vystoupí soul-jazzová legenda Natalie Cole

Kultura

  15:00
Americká zpěvačka Natalie Cole vystoupí 15. července v pražském Kongresovém centru v rámci festivalu Prague Proms. Půjde o její první koncert u nás, na kterém ji kromě vlastních hudebníků doprovodí také Český národní symfonický orchestr. na koncertě zazní výběr jejích největších hitů, swing-jazzových standardů i nových skladeb.

Natalie Cole foto: Prague Proms

Devítinásobná držitelka ceny Grammy, dcera jazzového zpěváka a hudebníka Nata Kinga Colea, začala vystupovat už v 11 letech. S otcem zpívala na řadě nahrávek, z nichž nejslavnější je swingový duet Unforgettable. Na profesionální scéně působí od roku 1975, kdy byla díky bezchybnému frázování a sametovému hlasu označována za novou Arethu Franklinovou.

Už první hit This Will Be, který v tehdejším Československu proslavila Marie Rottrová s textem Pavla Vrby Má se stát, jí o rok později vynesl dvě ocenění Grammy. V hitparádách zazářila také s coververzí písně Bruce Springsteena Pink Cadilac, v duetu s Rayem Charlesem Fever anebo s baladou Miss You Like Crazy. Uznání a další Grammy jí přineslo album jazzových standardů Take A Look, s nímž vystoupala na vrchol nejprodávanějších jazzových nahrávek žebříčku Billboard.

Díky pěveckým kvalitám spolupracovala také s interprety klasické hudby včetně Placida Dominga, José Carrerase nebo Andrea Bocelliho, s nímž loni nazpívala duet na své první španělsky zpívané album.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...