130 let
Opera (ilustrační foto).

Opera (ilustrační foto). | foto: Reprofoto

Verdi se v Třebíči dočká open air provedení

Kultura
  •   12:35
Třebíč - Třebíčská Podzámecká niva bude začátkem června dějištěm monumentální opery Giuseppe Verdiho Nabucco. Představení pod širým nebem bude jediným v Česku i ve střední Evropě. V mezinárodním obsazení se divákům mimo jiné představí pěvci Andrea Kalivodová a Richard Haan, spolu s dalšími sólisty je doprovodí sedmdesátičlenný operní sbor a šedesátičlenný symfonický orchestr po vedením dirigenta Norberta Baxy.

Projekt open-air opery Nabucco vznikl před třemi lety. Premiéru měl na Bratislavském hradu. V Česku se uskutečnil poprvé v roce 2009 v Plzni, Třebíč bude druhým dějištěm. "Třebíč je městem s velkou židovskou tradicí, zdejší židovská čtvrť je na seznamu UNESCO. Propojení tohoto místa s operou se silným námětem boje Židů za svobodu bude určitě unikátní," řekl dnes novinářům Pavel Dvořák z produkční společnosti D&D agency.

Opera přibližuje osudy babylonského krále Nabuchodonosora, jenž vtrhl do Jeruzaléma, zničil Šalamounův chrám a uvrhl Židy do zajetí. Podle starozákonního textu ho však bůh potrestal šílenstvím. Král pak vrátil židům svobodu.

Monumentálnost opery Nabucco je postavena na masových scénách a sborových výstupech. "Dodnes je velmi populární sbor Židů, který byl v době vzniku opery symbolem pro vyjádření touhy po nezávislosti," uvedl spoluorganizátor open-air opery a třebíčský radní Martin Svoboda.

Představení se uskuteční na téměř 40 metrů široké a 20 metrů hluboké scéně.

Bude obsahovat speciální pyrotechnické efekty, součástí bude velkoplošná projekce s českými titulky. Produkce využívá podle Dvořáka nejmodernější zvukovou techniku, což ve spojení s venkovním prostředím umocní umělecký zážitek. "Jsem přesvědčen, že přijdou i diváci, kteří jinak do divadel nechodí," řekl Dvořák.

Podzámecká niva pojme až 2 tisíce převážně sedících diváků. Představení se uskuteční za každého počasí. "V případě deště dostanou diváci pláštěnky, v zahraničí je to běžné. Já sám jsem jednou dirigoval v pláštěnce," uvedl Baxa. Podle Kalivodové dodají případné přírodní vlivy představení neopakovatelné kouzlo a náladu. "Představení pod širým nebem jsem už zažila řadu, nic mě nezaskočí. Vím, že diváci i případné výpadky neberou jako katastrofu," řekla Kalivodová.

Monumentální představení opery Nabucco se uskuteční 1. června. Organizátoři očekávají i množství návštěvníků ze zahraničí.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK