130 let

Charlie Straight | foto: ČTK

VIDEA A KLIPY. Nejvíce Andělů si odnesla skupina Charlie Straight

Kultura
  •   22:37
PRAHA - Mladá třinecká kapela Charlie Straight ovládla vyhlašování hudebních cen Anděl za rok 2009. Stala se objevem roku, získala sošku za album roku i videoklip roku. Zpěvákem roku je Tomáš Klus, nejlepší zpěvačkou byla zvolena šestnáctiletá Ewa Farna a skupinou roku Monkey Business.

Rozhodli o tom členové Akademie populární hudby v přímém přenosu televize Nova. Do Síně slávy byla uvedena zpěvačka Marie Rottrová. Osmašedesátiletou Rottrovou ocenilo publikum v Incheba aréně potleskem vstoje. "Jsem hrozně dojatá, děkuju vám. Ale jsem tvrdej člověk a nebrečím," poznamenala zpěvačka.

Charlie Straight, kteří loni debutovali s albem She's a Good Swimmer, proměnili všechny tři nominace. Farna získala Anděla za album Virtuální.

"Je to pro mě opravdu šok," přiznala rodačka z Třince. Další třinecký rodák Klus byl oceněn za desku Hlavní uzávěr splínu.

Skupina Monkey Business získala Anděla za nahrávku Twilight Of Jesters.

Nejprodávanější Nohavica
Nejprodávanější deskou loňského roku je album V Lucerně Jaromíra Nohavici. Zpěvačka Aneta Langerová vyhrála kategorii skladba roku s písní V bezvětří. Slavnostní večer začal minutou ticha za oběti leteckého neštěstí, při němž před týdnem u Smolenska zahynul polský prezidentský pár a další představitelé země.

Nominovaní interpreti v hlavních kategoriích v Incheba aréně zazpívali živě, akademii hlasovali bezprostředně po jejich vystoupení. Velkého potlesku se dočkala i zpěvačka Anna K., která přišla předat ocenění pro zpěváka roku. Divákům a fanouškům poděkovala za podporu, které se jí od nich dostává v jejím boji s rakovinou prsu.

Slavnostnímu večeru předcházely spory ohledně způsobu organizace hlasování. Mimo jiné byla před měsícem zrušena nová podmínka nutné účasti interpretů, neboť několik umělců pohrozilo vystoupením z akademie. Skupina Sunflower Caravan také kritizovala pořadatele za to, že nominovaní na ceny v kategoriích klip roku a objev roku byli nakonec vyřazeni z živého vystupování na předávacím večeru.

Žánrové ceny
Žánrové kategorie, v nichž hlasovali odborní porotci, byly vyhlášeny už 12. dubna. Z alternativní scény bodovala skupina Květy s albem Myjau v produkci Ondřeje Ježka a s hostující Lenkou Dusilovou. Skupina tuzemských rapperů vystupujících pod hlavičkou BMP s albem Horizonty dominovala v kategorii hip-hop.

V kategorii world music vyhrála s nahrávkou Tapas dívčí skupina BraAgas. Hudební formace Žamboši zvítězila v kategorii folk & country s deskou Přituhuje; nahrávka Jaromír Honzák Quintet s názvem Little Things nejvíce zaujala porotu kategorie jazz & blues.
Debutové eponymní album projektu Mythematica uspělo v kategorii elektronické muziky, nejtvrdší kategorii hard & heavy vyhráli Negative Face s albem Garden Of Wishes. Vítězství v kategorii ska & reggae se stalo zásluhou alba Rude Jazz kořistí formace Green Smatroll.

Anděl 2009

Hlavní kategorie

Skupina roku
: Monkey Business (Twilight Of Jesters)
Zpěvák roku: Tomáš Klus (Hlavní uzávěr splínu)
Zpěvačka roku: Ewa Farna (Virtuální)
Objev roku: Charlie Straight (She's a Good Swimmer)
Album roku: Charlie Straight (She's a Good Swimmer)
Skladba roku: Aneta Langerová (V bezvětří)
Videoklip roku: Charlie Straight (Platonic Johny; režie Vít Haratek)
Nejprodávanější deska roku: Jaromír Nohavica (V Lucerně)

Žánrové kategorie

Hard & Heavy: Negative Face - Garden Of Wishes)
Hip-hop & R'n'B: BPM (Horizonty)
World Music: BraAgas (Tapas)
Jazz & Blues: Jaromír Honzák Quintet (Little Things)
Folk & Country: Žamboši (Přituhuje)
Alternativní scéna: Květy (Myjau)
Ska & Reggae: Green Smatroll (Rude Jazz)
Elektronická hudba: Mythematica (Mythematica)

Síň slávy: Marie Rottrová

Autor: ČTK