130 let

z výstavy Tutanchamon - Jeho hrobka a poklady | foto: JVS Group

Vidím úžasné věci, zvolal egyptolog Carter. Tutanchamonovy poklady jsou k vidění v Brně

Kultura
  •   13:00
Letos v listopadu to bude sto let od okamžiku, kdy britský egyptolog Howard Carter pohlédl do otvoru nově objevené hrobky v Údolí králů a zvolal „Vidím úžasné věci“. Patrně největší objev v dějinách archeologie, nalezení neporušené hrobky faraona Tutanchamona, připomíná putovní výstava, která se na pět měsíců usídlila na brněnském Výstavišti.

Leckdo se tváří pohrdlivě nad faktem, že exponáty na podobných výstavách obsahují vesměs repliky původních nálezů. Připodobňují to k tištěným reprodukcím obrazů nebo koncertům revivalových kapel. Pravda samozřejmě je, že ono mrazení v zádech, které míváme při pohledu na originál uměleckého díla nebo historické památky replika nenahradí. Na druhou stranu v podobných úvahách hraje svoji roli i trocha snobismu - kolik z obdivovatelů Michelangelova Davida před florentským Palazza Vecchio vlastně tuší, že se dívá „pouze“ na kopii?

S audioprůvodcem

Faktem je, že originální artefakty z Tutanchamonovy hrobky jsou vystaveny zčásti v Egyptském muzeu v Káhiře, zčásti na místě původního nálezu v Údolí králů. Kdo se za nimi nevydá, nemá šanci je nikdy spatřit. V tomto ohledu prostě jde výstava Tutanchamon - Jeho hrobka a poklady mimořádně vstříc každému zájemci, a to včetně například školních výprav. Které ideální formou dostanou ucelenou informaci nejen o nálezu samotném, ale o starovékém Egyptě jako celku. A bůhví, zda mezi těmi žáčky, obdivujícími mumie, byť jsou to jen jejich repliky, nedřímá nový Howard Carter nebo alespoň Miroslav Verner, abychom zůstali doma a byli skromnější.

Výstava, jejíž nepominutelnou součástí je vstřícně zpracovaný audioprůvodce, kterého každý dostane u vchodu, ukazuje jak Tutanchamonovu hrobku ve stavu, v jakém byla nalezena, tak posléze „rozebranou“ na jednotlivé předměty, to vše zasazené do historického kontextu. A to jak starověkého ve smyslu života v Egyptě v Tutanchamonově době, tak novověkého ve smyslu událostí života Howarda Cartera a jeho spolupracovníků. Což je, mimochodem, místy dobrodružný příběh, za jaký by se nemusel stydět ani Indiana Jones.

Repliky všech předmětů, od velkých sarkofágů přes sochy a sošky až po drobný materiál typu šperků, jsou vytvořeny precizně a detailně, kdyby provozovatel výstavy chtěl návštěvníkům namluvit, že se jedná o originály (což samozřejmě nedělá), asi by leckdo na takový lep skočil. Dobře působí i obsáhlé popisky prakticky všech artefaktů a jejich propojení s audioprůvodcem.

Tutanchamonovská výstava, vždy velmi divácky úspěšná, už byla k vidění před lety v Praze i v Brně, nicméně určitě není k zahození ani její současná verze. Už třeba proto, že dorůstá další mladé publikum, pro které - nebo alespoň jeho část - starý Egypt stále neztratil své kouzlo a tajemství.

Autor: Ondřej Bezr