Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Pátrání po režisérovi. Ruské úřady stíhají dokumentaristu Manského

Režisér Vitalij Manskij foto: ČTK

Ruské úřady vyhlásily pátrání po režisérovi dokumentárních filmů Vitaliji Manském. Stalo se tak podle médií poté, co Manského obvinil z pomluvy oscarový režisér a přívrženec Kremlu Nikita Michalkov.
  10:25

Toho se dotkla Manského slova, že přinejmenším 85 procent rozpočtu Moskevského mezinárodního filmového festivalu, kterému Michalkov předsedá, se rozkrade. „Jsem připraven svou pravdu v této věci hájit u soudu,“ vzkázal Manskij z lotyšského exilu.

Režisér je známý odpůrce války Ruska proti Ukrajině, naopak Michalkov je její přívrženec a ve státní televizi agituje za zapojení Rusů do bojů v sousední zemi, připomněla ruská redakce BBC.

O stíhání Vitalije Manského na základě udání od Michalkova jako první informovala někdejší televizní moderátorka blízká liberální opozici a kandidátka na prezidentku Xenija Sobčaková. Sám filmař nevylučuje, že pátraní mohly úřady vyhlásit i z jiného důvodu, než kvůli Michalkovovi.

Michalkova zastupuje právník Pavel Astachov, který dříve zastával funkci úředního ochránce práv dětí, a který má blízko k vládnoucí straně Jednotné Rusko. Agentuře TASS řekl, že trestní oznámení na Manského podal Michalkov spolu s poslancem Nikolajem Burljajevem a ještě s jedním stěžovatelem.

Vitalij Manskij mimo jiné natočil film Gorbačov. Ráj, který ukazuje bývalého sovětského vůdce jako člověka s odhodláním změnit svět k lepšímu. V dokumentu se rovněž vymezuje proti politice Vladimíra Putina. Gorbačov v rozhovorech s Manským žertuje, používá vulgární výrazy, hodnotí politickou situaci v Rusku a vzpomíná na svoji ženu Raisu, která zemřela v roce 1999 na leukemii. Snímek byl loni v říjnu v předpremiéře uveden na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.

Manského filmy byly uvedeny na mnoha mezinárodních filmových festivalech, mimo jiné v Cannes, Locarnu, San Sebastianu, Rotterdamu, Karlových Varech, Berlíně, Amsterodamu, Moskvě či Oberhausenu. Režisér obdržel více než stovku ocenění včetně dvou cen za nejlepší dokumentární film na festivalu v Karlových Varech.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...