Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Výdělečný podvod? Další Amnestie se zaměří na péči o děti s autismem

Infiltrace. foto: Česká televize

PRAHA - Česká televize brzy uvede další díl z cyklu infiltrace. Tentokrát skrytá kamera zavítá do jednoho pražského centra, které pečuje o děti s autismem.
  18:00

„Oslovila nás maminka syna s poruchou autistického spektra, že si už dlouho hledá různé terapie, které by mu pomohly. V našem případě nejde o konkrétní metodu samotnou, ale o způsob jejího praktikování, který se jí zdál minimálně nestandardní. A protože byla ochotna v rámci natáčení otevřeně spolupracovat, dohodli jsme se, že to zkusíme prověřit,“ líčí režisérka Šárka Maixnerová.

Pořad Infiltrace.
Krvácejícího chlapce po operaci mandlí si na chodbě pardubické nemocnice dlouhé...

Jde o konkrétní aplikaci behaviorální analýzy (ABA), jež byla v Česku legislativně ukotvena v roce 2017 Poslaneckou sněmovnou. Je jednou z mnoha možných terapií, která je nabízena lidem s autismem.

„Prohřešky se tam kupí a v závěru je to celé obrovský podvrh. V zařízení, jež není založené, provozují terapii lidé bez vzdělání, najímaní na ulici, kteří školí pedagogické pracovníky v metodě, kterou by měla proplácet zdravotní pojišťovna. Rodiče nemocných dětí celý cirkus sponzorují, a to nemalou částkou třiatřicet tisíc korun měsíčně,“ popisuje centrum spoluautorka námětu a scénáře Infiltrace Ivana Lokajová.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč