Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Výhra kontroverzního filmu nebo tajný moderátor. Co se dá čekat od letošních Oscarů?

Kultura

  5:00
LOS ANGELES - Letošní Oscarový galavečer má potenciál se od předešlých razantně odlišovat. Podívejte se, na co se mohou diváci těšit.

Black Panther (Chadwick Boseman). Snímek Avengers: Infinity War (2018). Režie: Anthony a Joe Russo. foto: MARVEL

Loňské Oscary měly nejnižší sledovanost od roku 1929. Americká Akademie filmového umění a věd si letos přichystala řadu změn. O některé se ale ani sama nezasadila. Co mužou diváci čekat od letošního ročníku?

Bez vtipů

Naposledy byl Oscarový galavečer bez moderátora v roce 1989 moderátor je tím, kdo propojuje jednotlivé kategorie a atmosféru hustou očekáváním zlehčuje svými vtipy. Letošním moderátorem měl být herec Kevin Hart, ale ten se funkce dobrovolně vzdal kvůli svým homofobním výrokům na sociálních sítítch. Nepodložené teorie ale spekulují o tom, že Oscary mají nakonec mít tajného moderátora. Tím nemá být nikdo jiný, než herečka Whoopi Goldbergová.

Větší hudební show

Nejvíce nominací na Oscara mají filmy Roma a Favoritka, uspět může i snímek Bohemian Rhapsody

Co ale Oscarům chybět nemá, tak to jsou velkolepá hudební čísla. Je tradicí, že všicheny nominované skladby v kategorii Nejlepší filmová píseň budou předvedeny živě. Vrcholem večera má pak být vystoupení hudební skupiny Queen s jejím současným zpěvákem Adamem Lambertem. Snímek Bohemian Rhapsody o skupině Queen je letos nominován hned na pět zlatých sošek.

Vyhraje Černý panter?

Šanci na výhru Oscara za nejlepší snímek má i komiksová podívaná Black Panther režiséra Ryana Cooglera. Ta byla vůbec jako první komiksový snímek v historii v této kategorii alespoň nominovaná. I tak se ale Black Pantherovi nevyhly určité kontroverze  - akademie v září minulého roku uvažovala právě kvůli němu o zřízení zcela nové kategorie, ve které by sošku získaly populární snímky. Nakonec ale bylo po nelichotivé zpětné vazbě fanoušků od nápadu upuštěno. Snímek tak nakonec soutěží v hlavní kategorii, ale i to vzbuzuje otázky. Black Panther sice slavil úspěch u diváků a kritiky, ale v porovnání s ostatními filmy v této kategorii jde o spíše průměrný a tuctový „akčňák“. Jeho výhra by tak podle mnohých znamenala spíše vítězství politické korektnosti nad kvalitou filmu.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!