Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Výstava Jana Vičara: Přijďte se naposledy projít psím hřbitovem

Kultura

  16:49
PRAHA - Výstavu grafika Jana Vičara s názvem Psí hřbitov prezentuje Galerie VŠUP až do 9. ledna. V projektu Psí hřbitov zaznamenává Vičar místo nedaleko Telče, kde je hřbitov loveckých psů, pátrá po jejich konkrétních podobách i podobách jejich majitelů a hledá způsob jejich zobrazení.

Jan Vičar: Psí hřbitov foto: Reprofoto

Psí hřbitov založil v roce 1933 lesmistr Josef Tomášek z Borovné. Hřbitov je obrovský žulový kámen ve tvaru nepravidelného jehlanu a jeho výška je asi tři metry. Je umístěn v lesích pod vrcholem Hradisko jihozápadním směrem od Telče. Na jedné rovné stěně kamene jsou vytesána jména psů, kteří patrně leží v zemi u jeho úpatí.

"Magie místa a fascinace velkým kamenem mne od dětství přitahovaly natolik, že jsem se opakovaně na hřbitov vracel," uvádí autor výstavy, grafik Jan Vičar a dodává: "Cyklus velkoformátových tisků, matric a jednoho dřevořezu vznikl jednak z vlastních představ o psech 'pod kamenem' (Kuki a Dagi), ale také například záznamem konkrétního příběhu (Emisar). Jedním z tisků je 'Saluki', pes letící prostorem."

Konceptuální, figurativní a abstraktní
Vičar pracuje nejrůznějšími technikami tisku od klasických metod mědirytu až po experimentální kombinace tisku z výšky a hloubky současně z jedné matrice. Od druhé poloviny 90. let patří k několika málo mladým grafikům, kteří se "pokoušejí rozhýbat tuto poněkud unavenou výtvarnou disciplínu novými impulzy", hodnotí Marcel Fišer.

Výstava

Jan Vičar / Psí hřbitov
4. – 9. 1. 2010, galerie Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, náměstí Jana Palacha 80, Praha 1, otevřeno po - so, 10 - 18 hodin, vstup zdarma.
Více informací: www.vsup.cz, www.janvicar.com

Charakteristickým rysem Vičarovy tvorby je spojení klasických technik s méně tradičními, někdy přímo experimentálními postupy. "Neustále proměňuje svůj výraz, v jednotlivých pracích zcela volně mísí prvky konceptuální, figurativní a abstraktní. Jeho typickým projevem jsou bohatě strukturované tisky mimořádně velkých formátů, ovšem vedle toho občas vytváří i drobné, minuciózně provedené listy. Jeho práce většinou mají narativní ráz, který ovšem nemusí být nutně spojený přímo s figurativním obsahem; často jde o příběh, který vedl ke vzniku grafiky a je v ní implicitně obsažen jako druhá obsahová vrstva, aniž by byl přímo čitelný," představuje Fišer.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!