Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Z hrobu zmizela hlava režiséra Murnaua, autora legendárního Upíra Nosferatu

Kultura

  11:00
Německý tisk oznámil, že z rodinného hrobu v německém Stahnsdorfu byla ukradena lebka režiséra Friedricha W. Murnaua, režiséra němého hororu Upír Nosferatu (1922), považovaného za nejstrašidelnější film všech dob. Murnau zemřel v roce 1931 při autonehodě. Spekuluje se o okultních souvislostech krádeže.

Záběr z filmu F. W. Murnaua Upír Nosferatu (1922) foto: Reprofoto

Okolnosti krádeže, při níž byla otevřena kovová rakev, připomínají motiv ze samotného  Murnauova filmu, píše filmový deník Variety. 

Stahnsdorf se nachází několik kilometrů jihozápadně od centrálního Berlína. V blízkosti režisérova hrobu leží také hroby s ostatky jeho dvou bratrů, které poškozeny nebyly. Deník Spiegel Online uvedl, že se u Murnauova hrobu našly zbytky vosku z vypálených svíček, což vede k úvahám o možných okultních souvislostech krádeže. 

Murnauův hrob v německém Stahnsdorfu.

Friedrich W. Murnau (1888 - 1931) pocházel z německého Bielefeldu a původně vystudoval filozofii na univerzitě v Heidelberku, už tehdy ale začal inklinovat k divadlu a filmu. Svůj první film natočil v roce 1919 a od té doby slavil stále větší úspěchy. 

Největší mezinárodní uznání kritiků a diváků, které trvá dodnes, získal v roce 1922 upírským hororem v expresionistickém stylu Upír Nosferatu s Maxem Schreckem v hlavní roli hraběte Orloka. Film natočený na motivy románu Brama Stockera Dracula se natáčel mimo jiné na slovenském Oravském zámku.

Režisér Friedrich Wilhelm Murnau (1888 - 1931).

Po upírském hororu natočil Murnau dva filmy s vynikajícím německým hercem Emilem Janningsem Poslední štace (1924) a Faust (1926). V roce 1927 odjel do Hollywoodu, kde natočil například pozoruhodný snímek Východ Slunce (1927), který získal několik Oscarů na vůbec prvním udělování těchto cen Americké filmové akademie v roce 1929. K jeho dalším pozoruhodným filmům patří impresionistický snímek ze života domorodců  Tabu (1930), natočený na Tahiti. Ještě před premiérou filmu však Murnau umírá v pouhých dvaačtyřiceti letech v Kalifornii při autonehodě 11. března 1931. 

Jeho ostatky byly poté převezeny do rodného Německa. Podle informací z deníku Spiegel to není poprvé, co byl režisérův hrob poškozen.

 

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...