130 let

Diskuze

Z ruských knihkupectví zmizel komiks Maus, prý kvůli svastice

Ruští vydavatelé slavného komiksu Maus, zobrazujícího v podobenství myší a koček příběh holokaustu, zveřejnili otevřený dopis na obranu díla, které moskevští knihkupci raději stáhli z distribuce. Prý aby se v době oslav sovětského válečného vítězství nedostali do potíží kvůli nacistické svastice na obálce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Václav 261

2. 5. 2015 12:04

Pamatuji, že jistí komunističtí pohlaváři v padesátých letech dostali nápad, že by Ferda Mravenec měl místo motýlka nosit raději pionýrský šátek, aby nepřipomínal buržoazní styl. Putinova propaganda se zhlédla v Goebelsovi, s tím už nic neuděláme

0 0
možnosti

M. Franz

1. 5. 2015 11:26

Tohle je fakt asi nejlepší komiks, který znám. Ukázat Holokaust tlímhe způsobem je geniální. Je v tom celá ta hrůza, ale podaná tak, že to můžou číst i malé děti, aniž by se začaly pomočovat.

0 0
možnosti

1. 5. 2015 13:38

Vaše nadšení pro to dílko chápu. Po Honzíkově cestě, kterou vám sestřička předčítala v ozdravovně, je Maus jistě tím nejlepším, s čím jste se během celého svého šedivého života setkal:-( Obávám se ale, že to vaše pomočování s Mausem přímo nesouvisí....

0 0
možnosti

1. 5. 2015 8:29

Šmankote, to jsou zase pindy! "Jedna z nejsilnějších protifašistických výpovědí" , dokonce, světe div se, "jedno z vrcholných děl moderní literatury". Kam se hrabe Joyce, Mann, Kafka, nebo Márai, že?  Když jsou v Rusku citliví na svastiky /v tomto se není Rusům co divit/, proč obálky knih zavčasu neupravit?

 Jinak Maus je komiks, opravdu to není žádné vrcholné dílo, je to jen posvátná kráva. I v rámci svého žánru je jen lepším průměrem. Týkat se třeba Arménů, nikdo by o něm nevěděl.

0 0
možnosti

1. 5. 2015 8:39

To, že zakážou protinacistický komiks je podle vás v pořádku asi stejně jako když vydají spisy (byť vlastního) zločince a masového vraha :-). Máte vůbec, čajko, vlastní názor nebo hýkáte jen podle ruských notiček?

0 0
možnosti