Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ze Zlatého glóbu se radoval i Borat

Kultura

  10:22
BEVERLY HILLS - Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu udělovala již po čtyřiašedesáté Zlaté glóby. Pro ocenění, které je předzvěstí Oscarů, si došel i představitel filmového Borata komik Sacha Baron Cohen.

Pro ocenění, které je předzvěstí Oscarů, si došel i představitel filmového Borata komik Sacha Baron Cohen. foto: ČTK

Brit získal Glóbus pro nejlepšího herce v komedii nebo muzikálu za postavu neotesaného kazašského novináře ve snímku Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu.

FOTOGALERIE Z PŘEDÁVÁNÍ ZLATÝCH GLÓBŮ

Zlaté glóby za nejlepší americké filmy loňské sezony obdržely drama Babel mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iňárritua a muzikál Dreamgirls podle broadwayského hitu volně vycházejícího z počátků umělecké dráhy zpěvačky Diany Rossové a dívčí skupiny The Supremes, pod nímž je podepsán režisér Billy Condon. Nominace na Oscary zveřejní filmová akademie příští úterý.

Nejúspěšnějším filmem 64. ročníku Zlatých glóbů se stal právě Dreamgirls, který vedle hlavní ceny bodoval i v kategoriích pro představitele vedlejších rolí. Eddie Murphy byl oceněn za postavu rock-and-bluesového zpěváka a tanečníka a Jennifer Hudsonová za zneuznanou členku dívčí kapely. Do soutěže muzikál s oscarovými ambicemi vstupoval s pěti nominacemi.
 
Streepová si došla pro šestý glóbus
Se šesti nominacemi se o přízeň porotců ucházel akční thriller Skrytá identita s hvězdným obsazením Jacka Nicholsona, Leonarda DiCapria či Matta Damona. Zlatým glóbem byl ale za potlesku celého sálu ve stoje poctěn jen režisér Martin Scorsese.

Za postavy dvou anglických panovnic, historické Alžběty I. a současné Alžběty II. získala britská herečka Helen Mirrenová dva Zlaté globy udělované za výkony v hlavních rolích televizních a filmových dramatických děl.

Cenu pro nejlepší herečku v muzikálu nebo komedii získala Meryl Streepová za roli despotické šéfredaktorky módního časopisu ve filmu Ďábel nosí Pradu. Pro Streepovou je to už šestý Zlatý globus v její filmové a televizní kariéře.

V hotelu Beverly Hilton byli vyhlášeni vítězové ve 25 uměleckých oborech. Poprvé mezi nimi byla i kategorie pro nejlepší animovaný film, v níž Zlatý glóbus obdržel snímek studia Pixar o mluvících autech s jednoduchým názvem Auta.
Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.