Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ve věku 77 let zemřel spisovatel Paul Auster, autor Newyorské trilogie

Americký spisovatel Paul Auster: Sedím ve svém pokoji, píšu a je mi dobře. foto: David PortMF DNES

Zemřel americký spisovatel Paul Auster. Asi nejznámější z jeho děl je detektivně laděná Newyorská trilogie a román o zázračném levitujícím chlapci Mr. Vertigo. Kromě toho se prosadil jako filmový scenárista. O jeho úmrtí v úterý informoval deník The New York Times, kterému to potvrdil blízký přítel spisovatele.
  8:13

Ve věku 77 let zemřel americký spisovatel Paul Auster, mimo jiné autor knih Newyorská trilogie, Brooklynské panoptikum nebo scénáře k filmu Smoke. O literátově úmrtí ve středu informoval deník The New York Times , podle něhož Auster zemřel v úterý na komplikace spojené s rakovinou plic ve svém domě v Brooklynu.

Auster byl plodným romanopiscem a scénáristou, který se proslavil v 80. letech minulého století a stal se jedním z charakteristických newyorských spisovatelů své generace, napsal The New York Times. Jeho příběhy si často pohrávaly s tématy shody okolností, náhody a osudu, poznamenal list The Guardian.

Auster byl ve zprávách často popisován jako „literární superstar“. Britský list The Times Literary Supplement ho kdysi nazval „jedním z nejpozoruhodněji vynalézavých amerických spisovatelů“.

Do povědomí čtenářů se Auster dostal detektivními prózami nazvanými Newyorská trilogie vydanými v roce 1987. Kromě toho je autorem například knih Vynález samoty, Mr. Vertigo, Leviatan, Kniha iluzí nebo Brooklynské panoptikum. Vedle literatury se věnoval i scénářům, sepsal ho například k filmu Smoke.

Autoři: ,

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...