Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Zločinci se vzpourou domáhají amnestie. Český thriller připomene bouřlivé události roku 1990

Kultura

  18:00
PRAHA - Rozsáhlá amnestie Václava Havla z roku 1990 se netýká vězňů z Leopoldova. Ti rozpoutají vzpouru a obsadili celou věznici. Situaci vyřešila po tvrdém zásahu až policie. Snímek Amnestie režiséra Jonáše Karáska (DOGG, Kandidát) zamíří do kin 14. listopadu.

Thriller Amnestie (2019). Režie: Jonáš Karásek. foto: Bontonflim

„Je konec 80. let, doba nebývalých změn a jeden zloděj, ambiciózní manželská dvojice, mladá manipulátorka a vězněný disident se zapletou do událostí, které oproti označení revoluce jako sametové nebyly tak sametově hebké, čisté a nevinné,“ říká k Amnestii režisér Jonáš Karásek.

Dramatické události doby a samotné vzpoury měly dopad i na svět mimo „válečnou“ oblast věznic v Leopoldově, na bývalé prominenty, disidenty a vězně, z nichž někteří začali budovat kariéru. Některé jejich příběhy začaly už za socialismu a vzpoura teď rychle vede k jejich rozuzlení.

Thriller Amnestie (2019). Režie: Jonáš Karásek.
Thriller Amnestie (2019). Režie: Jonáš Karásek.

Film se z části natáčel přímo v autentickém prostředí Leopoldova, stejně jako ve věznici v Mladé Boleslavi, točilo se i v Praze v Národním divadle nebo v bytě Václava Havla. Výrazná část filmu vznikala na Slovensku. Ve filmu hrají Aňa Geislerová, Roman Luknár, Ján Jackuliak, Norbert Lichý nebo Marek Vašut.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!