Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Člověka k jídlu láká také jeho zvuk

Věda

  10:18
Londýn - Jídlo nevnímáme jen chuťovými buňkami a zrakem, ale také sluchem. K tomuto závěru došla skupina britských vědců z univerzity v Leedsu, podle nichž lidi láká k zakousnutí se do chipsů nebo jablka také zvuk, který při tom vzniká.
Podle serveru Ananova podrobili vědci testům vybranou skupinu lidí, kterým podávali různě "hlučné" kousky potravin. Experiment prokázal, že pojídání křupavých pochutin si testovaní jedinci více užívali. Na stupnici od nuly do desíti, kde desítka znamenala absolutní chuťovou slast, hodnotili chroupající potraviny průměrnou známkou 7,8.

Profesor Malcolm Povey, jeden z předních světových odborníků na ultrazvuk, je přesvědčen, že "co se týče potěšení z jídla, je zvuk stejně důležitý jako jeho barva a chuť".

Přesný mechanismus, jak mozek tyto zvukové vjemy vyhodnocuje, však vědci neznají. "S vysokou pravděpodobností lze říci, že máme geneticky vrozené vnímání křupavosti jídla jako znaku jeho čerstvosti," domnívá se profesor Povey.
Autor:
Témata: jídlo, Leeds

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!