Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Věda

Jsou geneticky upravené potraviny hrozba, nebo lék?

Potraviny z geneticky upravených plodin jsou už řadu let realitou, ale jde o realitu, která v mnoha lidech stále vzbouzí silné emoce.
  6:42

Za genetické ovlivňování lze považovat i křížení domácích zvířat nebo šlechtění nových či výnosnějších odrůd ovoce a zeleniny. To lidé dělají už tisíce let a s ohromujícími výsledky. Stačí se podívat na rozdíl mezi původní kukuřicí a kukuřicí jak jí známe dnes.

Geneticky upravené potraviny jsou ale ty, které vznikly umělým přidáním cizího genu. Cílem takového vývoje je zajistit jim například větší odolnost proti škůdcům, nebo proti nepříznivému klimatu.

Poprvé si tuto technologii vyzkoušeli vědci v roce 1983, kdy byl přidáním nového genu pozměněn tabákovník. Brzy následovala první geneticky upravená plodina schválená pro běžnou konzumaci. Stala se jí rajčata Flavr Savr. A ačkoli nebyla na trhu příliš úspěšná, počet geneticky upravených plodin začal rychle narůstat.

Více se o geneticky modifikovaných potravinách dozvíte ve videu.

Autor: