Sobota 23. října 2021, svátek má Teodor, Theodor
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Vědci se chystají na řezníky. Test ukáže, co dávají do salámů

Věda

  12:33
BRNO - Přidali řezníci do salámu nebo jiného masného výrobku více sojové bílkoviny či dalšího rostlinného proteinu než povoluje norma? Tuto otázku může zodpovědět metoda testovaná nyní vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Znát přesné složení potravin je důležité zvláště pro alergiky.
Ilustrační foto

Ilustrační foto foto: Shutterstock

"Stanovení přesného obsahu přídavných složek v potravinách je důležité zejména pro ochranu zdraví spotřebitele. Naše vyšetření masných výrobků z běžné tržní sítě za pomoci tzv. imunohistochemických metod prozatím naznačují, že výrobci někdy porušují normy, které omezují použití rostlinných bílkovin v některých typech masných výrobků," uvedl Matej Pospiech z Ústavu vegetabilních potravin a rostlinné produkce Fakulty veterinární hygieny a ekologie.

Pospiech doplnil, že přídavky rostlinných bílkovin jsou běžně využívány při výrobě masných výrobků. Nejčastěji jde o bílkoviny z obilovin a sóji, v masných výrobcích se používá takzvaný sójový protein. "Hlavním důvodem, proč se snažíme vyvíjet nové postupy pro stanovení druhu a množství rostlinných bílkovin v potravinách, je skutečnost, že většina z nich jsou potenciální alergeny, které mohou mít nepříznivý vliv na zdraví spotřebitele. To platí zvláště u osob s onemocněním zvaným celiakie, tedy silné alergie na lepek," řekl Pospiech.

Veterinární a farmaceutická univerzita (VFU) navrhuje ministerstvu zemědělství, aby pověřilo fakultu namátkovými kontrolami masných výrobků se značkou kvality Klasa. "Kontroly můžeme provádět už od října. Výrobky bychom nakupovali jako běžní zákazníci přímo v prodejnách a informace o výsledích testů by dostával Státní zemědělský intervenční fond, který značku uděluje," říká na dotaz LN děkan fakulty Ladislav Steinhauser. "Výsledky zkoušek, které by ukázaly, jak jsou prohlášení z přihlášek naplňována v praxi, by jistě ocenily také oba státní kontrolní orgány - Státní veterinární správa ČR i Státní zemědělská a potravinářská inspekce," uvedl děkan.

Dosud používané metody pro stanovení rostlinných bílkovin v potravině mají podle VFU řadu nedostatků. Při nízkých koncentracích a určitých výrobních postupech přidaná látka v testech "není vidět". Imunohistochemické metody, na nichž pracují vědci z VFU, jsou přesnější. Například rozeznají přidané látky již od podílu 0,1 procenta čisté pšeničné bílkoviny.

Princip metody spočívá ve vazbě značených protilátek na sledovaný protein přímo v histologickém preparátu. Po navázaní značené protilátky se protein zvýrazní barevně. Okolní struktura masného výrobku je zvýrazněná běžnými histologickými barvami. Použité histologické barvení umožňuje získat přehled o dalších přítomných surovinách.

Znát přesné složení potraviny je důležité zvláště pro alergiky. Alergie na sóju a pšeničnou mouku spolu se slepičími vejci, kravským mlékem, arašídy, ořechy, rybami či plody moře dnes tvoří podle údajů VFU asi 80 až 90 procent alergických reakcí na potraviny.

Autoři: ,

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Mohlo by vás zajímat