Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Mezi třtinovým a bílým cukrem není žádný rozdíl, říká expertka na výživu Fourová


Karolína Fourová | foto: MAFRA

Premium
Expertka v oboru výživy a kvality potravin Karolína Fourová o nejčastějších mýtech kolem stravování, nástrahách Instagramu a o tom, proč je nejlepší velikonoční mazanec z másla a bílé mouky.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Karolína Fourová je inženýrka v oboru výživy a kvality potravin. Rozumí nejen tomu, co se s jídlem děje v lidském těle a jakým způsobem ovlivňuje naše zdraví, ale i procesům, které konzumaci předcházejí – technologiím výroby potravin, hygieně, kvalitě, legislativě, označování výrobků či mikrobiologii.

Na svém webu a Instagramu (který dnes sleduje 98 tisíc lidí) vyvrací výživové mýty a vzdělává veřejnost o správném stravování, nakupování a výběru potravin. „Využívám vědu a fakta k tomu, abych vyvážila prostředí plné marketingových polopravd, v němž se spotřebitelé pohybují,“ říká. Vydala dvě popularizační knihy o kvalitě potravin a několikrát vyhrála v soutěži Foodblog roku.

A to není všechno. Tato půvabná třiatřicetiletá žena se živila taky jako specialistka pro navrhování a sestrojování přístrojů na chemické analýzy, byla šéfredaktorkou webu o jídle a v současnosti pracuje (mimo jiné) na optimalizaci pro vyhledávače ve velkém mediálním vydavatelství (upravuje soubory tak, aby byly na internetu vidět mezi prvními).

Taky vymýšlí recepty, točí videa, cestuje po světě a jaro tráví pravidelně ve Skandinávii. K rozhovoru jsme se sešly těsně před Velikonocemi, a když jsem ji požádala, aby se do Pátku LN vyfotila s velikonočním beránkem, neváhala upéct vlastního – a dokonce si kvůli tomu zakoupila novou formu. Karolína Fourová je evidentně žena, která dělá všechno na sto procent.

Lidovky.cz: Velikonocům předchází několikatýdenní půst. Je to pro lidský organismus dobré?
Rozumím půstům z náboženského hlediska, ty mají pro věřící význam a tradici, ale nelze je komentovat z pozice výživového odborníka. Pokud se někdo jen v rámci experimetu, zda si dokáže odepřít maso nebo cokoli jiného z obvyklého jídelníčku, tak to ze zdravotního hlediska úplně smysl nemá. Tohle je problém většiny půstů a různých „očistných“ diet – že se člověk snaží vynechat nějakou složku jídelníčku na určitou dobu.

Z dlouhodobého pohledu nezáleží na tom, jak se stravujeme týden, dva týdny nebo měsíc v roce. Záleží na tom, jak se stravujeme celý rok. Je samozřejmě prima, pokud si někdo, kdo je zvyklý jíst maso třikrát denně, v rámci postního období vyzkouší bezmasá jídla, ta bychom měli zařazovat nejen před Velikonocemi. Ale pokud někdo vnímá půst jako nějaký jarní detox, je to nesmysl. Naše tělo funguje jako velká čistička neustále, máme játra, ledviny, plíce, kůži a další orgány, které nás čistí 24 hodin denně. A když jim nebudeme dávat dostatek energie a bílkovin, nebudou fungovat, jak je potřeba.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!