Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

5 nej věcí, které můžete udělat s rukolou

Jídlo

  14:37
Rukola má v kuchyni velmi bohaté uplatnění a to nejen v salátech. Hanka Michopulu má pro vás pět tipů, co s ní můžete vykouzlit.

- Štouchané brambory k masu: vezměte pořádnou hrst rukolových lístků a nasekejte nahrubo. Uvařené brambory slijte, přidejte k nim rukolu a kousek másla nebo pár lžic olivového oleje a našťouchejte jako obvykle. Skvělé ke kachně, pečenému králíku nebo červenému masu.

- Uvařit jednoduchou těstovinovou večeři: Uvařte špagety, omastěte, promíchejte s trochou na kousky natrhané parmské šunky a hrstí rukoly, zasypte parmazánem. To opravdu stačí!

- Přidat do květákové polévky: Rukola a květák jsou pro sebe jako stvoření. Trochu nudný květák s oříškovou chutí rukoly úplně ožije – tohle určitě někdy zkuste. Nasekejte pořádnou hrst rukoly nahrubo a vhoďte do květákové polévky, už nevařte.

- Připravit rukolové pesto: Perfektní na špagety nebo brambory, ale hlavně levnější než bazalková varianta. Umixujte 100g rukoly s 50g lískových ořechů, dostatečným množstvím olivového oleje, 2 stroužky česneku a kouskem nastrouhaného parmazánu nebo jiného vyzrálého sýra. Jezte ke špagetám.

- Udělat salát: Rukola je výrazně peprná a salát z ní může být pro někoho příliš chuťově silný. Udělejte si vlastní směs: smíchejte rukolové listy s jiným hlávkovým salátem v poměru 1:3. Zkuste je pak podávat třeba s uzenou makrelou, novým brambory ve slupce a jednoduchou zálivkou z kefíru, pažitky a špetky soli.