Středa 29. května 2024, svátek má Maxmilián, Maxim
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Banánové brownies. Přezrálé banány nevyhazujte, cukrářka radí, jak je zpracovat

Banánové brownies foto: Kulinární studio Mafra

Máte doma banány, které trochu přezrály? Použijte je na banánové brownies. Díky sladkému ovoci bude moučník krásně vláčný, navíc nebudete muset používat tolik cukru. A kakao si s banány skvěle notuje.
  14:00

Banánové brownies

Budete potřebovat:

  • 70 g mletých ovesných vloček
  • 3 větší banány (zralé)
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 100 g hořké čokolády
  • 40 g třtinového cukru
  • 25 g kakaa
  • půl sáčku kypřicího prášku
  • mandlové plátky anebo strouhaný kokos na ozdobu

Ve větší míse nejdříve pořádně rozmačkáme tři zralé banány. Pokud budete mít banány více zralé, můžete ubrat na gramáži cukru. Když z banánů vznikne kašička, přidáme mouku z ovesných vloček, kakao, cukr a kypřicí prášek. Vše společně zamícháme.

Čokoládu rozpustíme s trochou mléka na vodní lázni. Následně dvě třetiny čokolády přilijeme do těsta. Zamícháme a poté budeme přilévat podle konzistence mléko. Promícháme. Brownies musí být spíše tekutější. Těsto vylijeme do pekáčku, který je vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů přibližně 30 minut. Během pečení budeme vše kontrolovat. Hotové brownies polijeme rozehřátou čokoládou a přidáme strouhaný kokos.

Moučník skladujeme v chladu a suchu. Pokud chcete do těsta použít normální hladkou mouku, i to je bez problémů možné, těsto je velmi variabilní. Na ozdobu místo strouhaného kokosu můžeme například použít kokosové anebo mandlové plátky. A pokud stojíte o zdravější variantu, můžeme nahradit třtinový cukr xylitolem.

Autor: