Cajunové jsou etnickou menšinou z americké Louisiany. Jejich předkové, francouzští emigranti z dnešní Kanady, se v USA promíchali s dalšími evropskými národnostmi, míšenci a Kreoly. Mají vlastní jazyk, cajunskou francouzštinu, kulturní tradice a zajímavé kulinářské speciality vycházející z francouzské, africké, americké a španělské kuchyně.
Gumbo a jambalaya
Mezi klasické speciality patří omáčka gumbo. Připravuje se na mnoho způsobů, ale hlavní surovinou je původně západoafrická rostlina okra neboli ibišek jedlý a drcené listy sasafrasu na dochucení. Gumbo se většinou vaří z kuřete a klobásy andouille. Uzeniny jsou v cajunské kuchyni hodně oblíbené. Klobásky andouille se vyrábí z vepřového masa, soli, česneku, černého pepře a udí se nad pekanovým dřevem a cukrovou třtinou. K dalším specialitám patří jelítka boudin, tlačenka nebo šunka tasso.
Rýže jambalaya je směsí různých ingrediencí, které má kuchař zrovna po ruce, s rýží. Obvyklé jsou zelené papriky, cibule, celer a chilli. Další přísady jsou skutečně libovolné. My si představíme recept z masa a krevet, ale použít se můžou třeba i ryby a klobásky.
Nejdříve uvaříme rýži s kurkumou a dvě deci zeleninového bujonu. Poté v hrnci nebo na hlubší pánvi osmažíme 1 nakrájenou velkou cibuli, 3 stroužky česneku, zelenou a červenou papriku, 2 nakrájená zelená jablka, několik žampionů, pórek a plátky masa. Dochutíme solí, pepřem a chilli paprikou. Po chvilce smažení do pánve nalijeme zeleninový vývar a necháme asi 5 minut povařit. Mezitím v hrnku promixujeme 2 deci 30% smetany s rajčatovým protlakem a polévkovou lžící plnotučné hořčice. Směs nalijeme do pánve, přidáme krevety a vaříme dalších zhruba 5 minut. Nakonec všechno smícháme s uvařenou rýží.
Kam zajít na cajunskou kuchyni
Běžte ochutnat cajunsku kuchyni do řetězce restaurací zaměřených na americkou kuchyni. V Praze to jsou restaurace T. G. I Friday’s. V pobočce Na Příkopě si za téměř tři sta korun můžete dát fettuccine s cajunskými krevetami a kuřecím masem nebo grilované špízy "Cajun Angels" za 395 Kč. Podniky The Living Restaurants Ambiente nabízejí sezonní specialitu "Jambalaya creole" z tygřích krevet, sušené šunky, rajčat, celeru, papriky a rýže.
V Liberecké pobočce v Sokolské ulici vyjde porce na 238 Kč. Pražané si v Ambiente v Mánesově ulici musí ještě třicet korun připlatit.