Neděle 28. listopadu 2021, svátek má René
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Cajunskou kuchyni poznáte podle koření. Kam na ni zajít?

Jídlo

  11:40
Paprika, cibule, celer, rýže a kukuřice, nechybí ryby a mořské plody často v kombinaci s různými druhy masa: kuřecím, vepřovým nebo hovězím. Ale hlavně hodně koření a důraz na místní suroviny. To je cajunská kuchyně.

Specialita cajunské kuchyně.

Cajunové jsou etnickou menšinou z americké Louisiany. Jejich předkové, francouzští emigranti z dnešní Kanady, se v USA promíchali s dalšími evropskými národnostmi, míšenci a Kreoly. Mají vlastní jazyk, cajunskou francouzštinu, kulturní tradice a zajímavé kulinářské speciality vycházející z francouzské, africké, americké a španělské kuchyně.

Gumbo a jambalaya
Mezi klasické speciality patří omáčka gumbo. Připravuje se na mnoho způsobů, ale hlavní surovinou je původně západoafrická rostlina okra neboli ibišek jedlý a drcené listy sasafrasu na dochucení. Gumbo se většinou vaří z kuřete a klobásy andouille. Uzeniny jsou v cajunské kuchyni hodně oblíbené. Klobásky andouille se vyrábí z vepřového masa, soli, česneku, černého pepře a udí se nad pekanovým dřevem a cukrovou třtinou. K dalším specialitám patří jelítka boudin, tlačenka nebo šunka tasso.

Rýže jambalaya je směsí různých ingrediencí, které má kuchař zrovna po ruce, s rýží. Obvyklé jsou zelené papriky, cibule, celer a chilli. Další přísady jsou skutečně libovolné. My si představíme recept z masa a krevet, ale použít se můžou třeba i ryby a klobásky.

Nejdříve uvaříme rýži s kurkumou a dvě deci zeleninového bujonu. Poté v hrnci nebo na hlubší pánvi osmažíme 1 nakrájenou velkou cibuli, 3 stroužky česneku, zelenou a červenou papriku, 2 nakrájená zelená jablka, několik žampionů, pórek a plátky masa. Dochutíme solí, pepřem a chilli paprikou. Po chvilce smažení do pánve nalijeme zeleninový vývar a necháme asi 5 minut povařit. Mezitím v hrnku promixujeme 2 deci 30% smetany s rajčatovým protlakem a polévkovou lžící plnotučné hořčice. Směs nalijeme do pánve, přidáme krevety a vaříme dalších zhruba 5 minut. Nakonec všechno smícháme s uvařenou rýží.

Kam zajít na cajunskou kuchyni
Běžte ochutnat cajunsku kuchyni do řetězce restaurací zaměřených na americkou kuchyni. V Praze to jsou restaurace T. G. I Friday’s. V pobočce Na Příkopě si za téměř tři sta korun můžete dát fettuccine s cajunskými krevetami a kuřecím masem nebo grilované špízy "Cajun Angels" za 395 Kč. Podniky The Living Restaurants Ambiente nabízejí sezonní specialitu "Jambalaya creole" z tygřích krevet, sušené šunky, rajčat, celeru, papriky a rýže.

V Liberecké pobočce v Sokolské ulici vyjde porce na 238 Kč. Pražané si v Ambiente v Mánesově ulici musí ještě třicet korun připlatit.

Autoři:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...