Nový rok je pro Japonce nejdůležitějším dnem. Všichni se vrací tam, odkud pochází jejich předci, takže jsou například již několik týdnů před Novým rokem vyprodány všechny vnitrostátní lety i jízdenky na superexpress Shinkansen směrem z Tokia ven, protože většina obyvatel Tokia má své příbuzné na venkově.
V japonských domácnostech se před příchodem nového roku aranžuje v předsíni rostlinná výzdoba, kdy se do květináče dají bambusové kmeny a zapíchají se do nich borovicové větvičky, což se nazývá Kadomacu.
"Dospělí si na Nový rok štětcem obřadně kaligraficky napíší na podlouhlý svislý papír své přání či předsevzetí pro nový rok a pověsí si to někde v obydlí na viditelném místě, čemuž se říká Kakizome," prozradil Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.
Recept Tomia OkamuryKARAAGE - marinované kuřecí kousky Budete potřebovat: - japonská sójová omáčka, mirin a saké se prodává ve specializovaných prodejnách s japonskými potravinami např. www.japa-shop.cz
Před přípravou smícháme nejprve půl na půl škrob s hladkou moukou a zvlášť v jiné misce rozkvedláme jedno vejce. Každý kousek marinovaného kuřete nejprve celý namočíme v rozšlehaném vejci, následně obalíme ve směsi škrobu a mouky a ihned můžeme přímo smažit. Smažíme při 180° cca 2-3 minuty a pokud možno tak, aby kousky v oleji při smažení plavaly. Nacháme odkapat a Karaage jsou hotové. |
Na rozdíl od Čech se v Japonsku podle tradičních zvykolostí neoslavuje půlnoc 31.12., ale naopak je zvykem 1. ledna vstát brzy a jít se podívat na první východ slunce v novém roce (Goraikó).
Hned ráno se jí bochánky z utlučené rýže omoči, které jsou podávány v silném kuřecím vývaru nebo ve sladké polévce ze sojových bobů.
Jí se také hnědé dlouhé nudle z prosa soba, jejichž délka symbolizuje dlouhý život a také ,aby nám co nejdéle nejen v novém roce vydržely hezké vzájemné vztahy a předsevzetí.
V poledne se všichni těší na slavnostní novoroční jídlo Osečirjóri, umístěné v dřevěné krabičce s mnoha přihrádkami a v každé je nějaké dobrota. Jídlo musí být atraktivní, barevné. Čím více krabiček na sobě, tím bohatší rodina.
"Po obědě se jdeme krátce pomodlit do budhistické svatyně,čemuž se říká Hacumóde, nehledě na to, zda-li je někdo věřící či ne," vysvětluje Okamura.
Období příchodu nového roku končí 15. ledna a v tento den se venku udělá ohníček Dontojaku, kde se spálí Kadomacu a také Kakizome, čímž naše přání získá naopak na trvanlivosti. "Na tomto ohníčku si poté ještě upečeme bochánky z utlučené rýže OmočiI nebo sladký brambor Sacumaimo," dodává Okamura.