Čtvrtek 22. února 2024, svátek má Petr
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Jak na domácí pečenou granolu? Podívejte se na jednoduchý recept od cukrářky

Granola (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Recept
Nejraději mám sice slané snídaně, ale pokud mě přepadne chuť na sladký start dne, sáhnu po domácí pečené granole. Tento recept je velmi variabilní a složení si můžete uzpůsobit podle své chutě. Jediné, co je důležité, je dbát na to, abyste vždy použili nějaký tuk a sladidlo.
  15:00

Domácí granola

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce arašídového másla
  • sůl
  • 1 lžíci lesního medu
  • 3 lžíce chia semínek
  • 50 g loupaných mandlí
  • 30 g arašídů
  • 160 g bezlepkových vloček (obyčejných ovesných vloček)
  • 2 lžičky skořice
  • 60 g bezlepkového müsli

Všechny sypké suroviny smícháme ve větší míse a v malé misce promícháme arašídové máslo s lesním medem. Tekutou směs nalijeme na sypké ingredience a řádně promícháme. Pokud se vám směs bude zdát málo vláčná, nebojte se přidat arašídové máslo či med. Připravenou granolu rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem.

Plech vložíme do trouby předehřáté na 145 stupňů a pečeme přibližně 8 až 10 minut. Granolu kontrolujeme, aby se nespálila. Po upečení necháme plech vychladnout na mřížce. Studenou granolu dáme do uzavíratelné nádoby a skladujeme v chladu a suchu. Takto připravená domácí granola správně uskladněná vydrží doma až měsíc.

Jak už bylo řečeno, tento recept je velmi variabilní, můžeme zde použít například pistácie, vlašské anebo pekanové ořechy. Z tuku můžeme sáhnout například po kokosovém oleji či oleji řepkovém. Pokud cvičíte, nebála bych se granolu zkombinovat i s vaším oblíbeným proteinem.

Autor: