Sobota 23. ledna 2021svátek má Zdeněk 3 °C déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Exotický salát z mořských plodů. Osvěžující, dietní a vysoce nutriční

Nutričně nabitý thajský salát z ryby a mořských plodů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Nutričně nabitý thajský salát z ryby a mořských plodů | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Pokud chcete pro své tělo udělat v létě něco přínosného, poskytněte mu nejen dietní a lehké osvěžení, ale i vysoce nutričně kvalitní pokrm. Osvěžující salát z mořských plodů s pikantním dresinkem je ideální!

Salát vás nadchne svoji exotickou chutí a jeho tajemství je v krátkém vaření plátku ryby a mořských plodů, tzv. blanšírování, tedy metodě, která zaručí křehkost mořských surovin. Většinou stačí jen 1 minuta vaření. A v thajské kuchyni je tento salát luxusní pochoutkou.

Mořské plody do salátu? Dietně a bez smetanových dresinků

Existují různé pokusy o saláty, a některé restaurace je ve svém menu nabízejí, kdy se mořské plody či ryby na salátové listy pouze položí a doplní nějakou exotickou omáčkou a celková chuť je jaksi v nedohlednu. Na tyto saláty raději zapomeňte. Žádné smetanové nebo jogurtové dresinky chuť nevylepší. Vyzkoušejte raději něco opravdově autenticky exotického a o mořské plody a ryby se nenechte připravit, ty jsou totiž plné plné všech důležitých minerálů a stopových prvků.

Aranžujte na květu banánovníku a salátovém lístku

Hlavní předností tohoto exotického salátu je způsob úpravy - ponořením čerstvých mořských plodů a ryb do vroucí vody a jejich rychlé zchlazení. Takto se zachovají a podpoří chutě a čistá zálivka, už jen dodá mořským plodům a zelenině pikantní a kořeněný tón. Nať z řapíkatého celeru, rajčata, cibule a jarní cibulka se postarají o zeleninové chutě a pak už jen zbývá dodat nezbytné aroma koriandru a zpestření chilli papričkami, jejichž množství si určujete sami podle nálady a odolnosti pálivému opojení. I chilli papričky jsou velmi zdravé, zrychlují metabolismus.

Pikantní a současně lahodné, jak to lze spojit?

Mnozí z vás si řeknou, že takové spojení neexistuje. Přesto opak je pravdou! Thajská kuchyně v sobě skrývá kouzlo spojení chutí, tedy sladké, slané, pálivé a sladkokyselé. Unikátní kombinace těchto chutí, kde i pálivá chuť je s jinými chutěmi lahodná, je přece jen něco jiného, než když sníte půl skleničky pálivých feferonek ke klobáse, kdy převažuje pouze ďábelská spoušť ve vaší puse.Tento salát však s papričkami zachází opatrně, dáte si jen tolik, kolik máte rádi. 

O autorce:

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

V každé správné thajské restauraci se vás zeptají, jak pálivý pokrm si přejete připravit, a pokud řeknete velmi pálivý, nepovytáhnou obočí, pouze se po thajsku krásně usmějí a optají se znova: Opravdu velmi pálivý? Ano, vědí o tom své. A pokud vám náhodou jakékoliv jídlo neuvaří podle vašich instrukcí a náhodou je pálivé více, než jste určili, je to na vrácení: jídla i peněz, tedy spíše vám jídlo nebudou počítat. Takové je pravidlo a většina thajských restaurací ho plně respektuje.

Bez koriandru to nejde

Thajská kuchyně kouzlo spojení chutí umí dokonale. Souznění lehce pikantní chuti s mořskými plody, limetkovou šťávou a rybí omáčkou, která zde nahrazuje slanou položku, vyváží cukrový sirup. Sekaný česnek a koriandrový kořen (tedy spíše štíhlý kořínek) dodá pravé aroma, a pokud jej nemáte, i když ho stačí jen kousek, klidně použijte drcená koriandrová semínka. Žádné jiné “exotické” ingredience už nepotřebujete, i když koriandr se za tak exotickou bylinu považovat snad ani nemůže, neboť se u nás pěstuje a dokonce roste divoce, zvláště ve Středomoří. Nejde jen o exotickou nebo nedostupnou bylinu používanou převážně na přípravu indických či čínských pokrmů, tedy v asijské kuchyni. Jeho chuť je tak omamná, že je významnou součástí některých pokrmů, nejen těch exotických. Dokonce se říká, že kdo jednou okusil koriandr, je pro něj i petrželová nať už jen nevýraznou bylinkou.

Snadno a rychle blanšírujte, mořské plody to vyžadují

Tajemství je v dokonalé chuti pikantního dresinku s rychle uvařenými mořskými plody a plátkem ryby. Pro přípravu mořských mořských plodů použijte metodu blanšírování, tzv. bělení, rychlého uvaření a následného rychlého zchlazení. Mořské plody a plátek ryby dáme do vařící se vody, avšak voda se zpátky nesmí začít vařit, alternativně se ihned odstaví z plotýnky, zejména v okamžiku, kdy mořské plody již změní barvu, což je někdy i jen za půl minuty. Abychom zastavili proces vaření, blašírovanou rybu a poté i mořské plody dáme rychle zchladit do studené vody s ledem, abychom zastavili proces dalšího vaření. Určitě se ptáte proč takto přísně s vařením? Odpověď je nasnadě: je to proto, že delší vaření mořských plodů způsobuje opačný efekt, mořské plody pak ztvrdnou. Tato rychlá příprava také zachová většinu chutí.

Rybu a mořské plody vybírejte čerstvé

Rybu a mořské plody vybírejte čerstvé

Takže žádné velké krájení a příprava mnoha druhů zeleniny, stačí jen dvě až tři rajčata, řapíkatý celer a cibule, jak bílá resp. běžná žlutá, červená, tak i jarní. Nic jiného tento salát nepotřebuje!

Jen si pohrajte s krájením zeleniny na jemné proužky a malých kostiček na dresink. Thajci do každého jídla dodají precizně nakrájené suroviny a nenapadlo by je přípravu odbýt. I salát je pak i pastvou pro oči. Podávejte na listu salátu. Thajci ještě salát servírují na plátku květu z banánovníku. nedávno jsem objevila, že ho prodávají i u nás, a to je skvělé!

Pikantní salát z mořských plodů

(yam ta lay)

  • 50 g středně velkých krevet
  • 35 g chobotnice
  • 35 g tenkého plátku bílé ryby, třeba chňapal (red snapper)
  • 25 g mušlí, nejlépe 2 velké slávky
  • 1 malý krab
  • 1 menší bílá a 1 červená cibule
  • 3 rajčata střední velikosti
  • 2 stonky řapíkatého celeru s natí
  • 2 stonky jarní cibulky
  • listový salát na aranžování
  • nať koriandru na ozdobu
  • na dresink:
  • 80 g jemně nasekaného česneku
  • 10 g nasekaných chilli papriček
  • 5 a 1/2 lžic rybí omáčky
  • 6 lžic limetkové šťávy
  • 2 a 1/2 lžice cukrového sirupu
  • 5 g nasekaného kořene a stonku koriandu

Nejdříve si připravte dresink. Nasekejte na malé kostičky česnek a malé chilli papričky i se semínky. Pokud máte čerstvý koriandr i s kořenem, nakrájejte kořen na malé kousky, listy koriandru ponechte na ozdobu. Pokud nemáte kořenovou část koriandru, použijte namletá koriandrová semínka. Připravte si cukrový sirup tak, že zahřejete stejné množství vody a cukru v hrnci a povaříte asi 5 minut, aby sirup lehce zhoustl, neměl by však krystalovat. Nechte vychladnout. Pokud sirup nespotřebujete celý, nechte v ledničce, ideálně se hodí na doslazení třeba ledové kávy nebo čaje anebo do koktejlů. V misce smíchejte rybí omáčku, limetkovou šťávu a vychladný cukrový sirup. Postupně přidejte česnek, papričky a koriandrový kořen. Připravený dresing dejte zatím stranou.

Nyní blanšírujte rybu a mořské plody. Nalijte do hrnce asi litr vody, přidejte nať z řapíkatého celeru a přiveďte k varu. Připravené mořské plody omyjte, a pokud jsou slávky ve skořápce, vyjměte ji. Jakmile se voda začne vařit, přidejte nejdříve plátek ryby a krabí klepeto a nechte ponořené asi 1 minutu. Poté přidejte ostatní mořské plody a vařte další asi 1/2 minuty. Ryba i mořské plody musí být uvařené, ale nevyžadují dlouhé vaření, které naopak mořským plodům škodí. Současně si připravte misku se studenou vodu a ledem, a jakmile je plátek ryby, krab i ostatní mořské plody uvařené, ponořte je rychle do ledové vody s ledem, abyste zabránili dalšímu vaření. Nechte je pár minut zchladit, aby byly osvěžující do salátu.

Mezitím si oloupejte cibuli bílou i červenou a nakrájejte na tenké plátky, stejně jako jarní cibulku. Rajčata rozkrojte na čtvrtky, vyberte středy se zrníčky a nakrájejte podélně na tenké plátky. Kousek řapíkatého celeru i s natí nakrájejte na tenké nudličky.

Omyjte pár lístků salátu a naaranžujte na talířky. Nyní smíchejte v misce nakrájenou zeleninu a okapané mořské plody a rybu, které jste vytáhli ze studené vody a nechali okapat. Přidejte připravený dresing a vše lehce, ale důkladně promíchejte. Ozdobte natí čerstvého koriandru a podávejte na listech salátu.

 

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Chleba přímo od krajánka: Ochutnali jsme nové pečivo Odkolek
Chleba přímo od krajánka: Ochutnali jsme nové pečivo Odkolek

V redakci jsme měli možnost otestovat dva nové chleby Odkolek. Mají vysoký podíl žitné mouky a nádherně propečenou kůrku, která láká k ochutnání už...