Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Ideální sladké na podzim? Zkuste kaštanový cheesecake

Jídlo

  6:13
Sychravé počasí, nevlídná odpoledne. Kaštanový cheesecake se hodí přesně pro ty dny, kdy se vám nechce opustit teplo domova. Nechte se inspirovat.

Kaštanový cheesecake foto: Cat & Cook

Kaštanový cheesecake

  • 300 g máslových sušenek
  • 80 g pekanových ořechů
  • 100 g másla
  • půl lžičky vanilkové esence
  • 550 g cream cheese
  • 180 g crème fraîche
  • 3 vejce
  • 3 žloutky
  • 140 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 170 g kaštanového pyré
  • 250 g vařených kaštanů

Servírování: ořechy, javorový sirup a crème fraîche

Sušenky a ořechy rozdrťte na jemno. Máslo rozehřejte, kápněte do něj půl lžičky vanilky a smíchejte se sušenkovým základem. Napěchujte do formy (pokud máte menší formu, můžete udělat okraje) a dejte do lednice vychladit. Troubu si předehřejte na teplotu 180 stupňů.

Kaštanový cheesecake

V míse kuchyňského robotu mixujte pomocí plochého šlehače krémový sýr, dokud nebude hezky hladký (trvá to asi minutu). Postupně přidávejte jedno vejce po druhém, a poté také žloutky. Až bude směs spojená, přidejte crème fraîche. Postupně začněte přidávat cukr (asi na třikrát). Nakonec přidejte pyré a na jemno nasekané kaštany. Formu s korpusem vyndejte z lednice, nalijte do ni směs a dejte do trouby péct.

Pečte cca 1 hodinu, a pokud by se po této době cheesecake ještě klepal uprostřed, vypněte troubu, pootevřete ji a nechejte cheesecake ještě 30 minut dojít. Poté dort vyndejte, nechejte zchladnout a sundejte postranní část formy. Až vychladne, vložte jej do lednice. Nejlépe chutná druhý den. Každý kousek před servírováním na talířku ozdobte smetanou, ořechy a lehce polijte javorovým sirupem.

Recept připravila blogerka Ivana Jindřichová pro blog.KitchenAid.cz.

Autor:
Témata: cheesecake, ořechy