Kaštanový cheesecake
- 300 g máslových sušenek
- 80 g pekanových ořechů
- 100 g másla
- půl lžičky vanilkové esence
- 550 g cream cheese
- 180 g crème fraîche
- 3 vejce
- 3 žloutky
- 140 g cukru krupice
- 1 lžička vanilkového aroma
- 170 g kaštanového pyré
- 250 g vařených kaštanů
Servírování: ořechy, javorový sirup a crème fraîche
Sušenky a ořechy rozdrťte na jemno. Máslo rozehřejte, kápněte do něj půl lžičky vanilky a smíchejte se sušenkovým základem. Napěchujte do formy (pokud máte menší formu, můžete udělat okraje) a dejte do lednice vychladit. Troubu si předehřejte na teplotu 180 stupňů.
V míse kuchyňského robotu mixujte pomocí plochého šlehače krémový sýr, dokud nebude hezky hladký (trvá to asi minutu). Postupně přidávejte jedno vejce po druhém, a poté také žloutky. Až bude směs spojená, přidejte crème fraîche. Postupně začněte přidávat cukr (asi na třikrát). Nakonec přidejte pyré a na jemno nasekané kaštany. Formu s korpusem vyndejte z lednice, nalijte do ni směs a dejte do trouby péct.
Pečte cca 1 hodinu, a pokud by se po této době cheesecake ještě klepal uprostřed, vypněte troubu, pootevřete ji a nechejte cheesecake ještě 30 minut dojít. Poté dort vyndejte, nechejte zchladnout a sundejte postranní část formy. Až vychladne, vložte jej do lednice. Nejlépe chutná druhý den. Každý kousek před servírováním na talířku ozdobte smetanou, ořechy a lehce polijte javorovým sirupem.
Recept připravila blogerka Ivana Jindřichová pro blog.KitchenAid.cz.