Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl
130 let

Lidovky.cz

Knedlíky z tvarohového těsta

Jídlo

  15:06
PRAHA - Nikoho, kdo se právě teď mučí redukční dietou, nechápu. Vůbec! Zbavit se dobrovolně té nejlepší sezonní laskominy, jakými jsou ovocné knedlíky z čerstvých jahod, meruněk, borůvek, třešní... zavání sebetrýzněním. Já vím, jde o kalorickou bombu, když se pěkně zalijí máslem, ozdobí šlechačkou a pořádně ocukrují – ale já takhle prostě jednou za rok plánovaně hřeším.

Knedlíky z tvarohového těsta foto: Lidové noviny

Na ovocné knedlíky mám několik receptů, nejčastěji je ale dělám z tvarohového těsta a někdy do něj přidávám jeden rozemletý vařený brambor. Na talíři napůl rozkrojené knedlíky sypu strouhaným tvarohem, mákem nebo někdy strouhaným perníkem a polévám je ještě zvlášť rozvařeným ovocem s trochou cukru. Je to nekonečná slast, která pro mě končí až v srpnu se švestkami.

DOBA PŘÍPRAVY:
15 minut + 5–8 minut na vaření

POTŘEBUJETE:
250g hrubé mouky
1 vejce
30g másla
200g tvarohu (může být měkký,
ale i tvrdý, nastrouhaný)
Apetit- nejnovější!120 ml mléka
špetku soli
500g ovoce, které máte rádi
Na ozdobení:
50g másla, rozpuštěného
50g rozdrobeného nebo
nastrouhaného tvarohu
30g krupicového nebo
moučkového cukru

1. VYPRACUJTE TĚSTO
Do mísy dejte máslo, vejce i prolisovaný nebo nastrouhaný tvaroh a vše utřete. Pak
přidejte prosátou mouku se solí a mlékem a vše rukama nebo vařečkou spojte ve vláčné těsto.

2. VYPECKUJTE OVOCE
Ovoce si připravte do misky, větší druhy, jako jsou například švestky nebo meruňky, rozpulte a vypeckujte. Do většího hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.

3. TVARUJTE KNEDLÍKY
Z těsta oddělujte kousky, trochu je roztlačte v dlani (můžete je rozválet válečkem), položte na ně ovoce a důkladně ho obalte těstem. Knedlíky pak vhazujte do vařící vody a občas opatrně promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Ve vodě by jich mělo
být jen tolik, aby volně plavaly. Vařte pět až osm minut, dokud se neobjeví na hladině.

4. POSYPTE CUKREM
A TVAROHEM

Uvařené knedlíky vyjměte, nejlépe děrovanou naběračkou, a podávejte třeba posypané tvarohem, cukrem a přelité rozpuštěným máslem (můžete je také obalit v kokosu).

Dita Pecháčková, autorka je šéfredaktorkou časopisu Apetit.

Letní ovocná pohádka

Ovocné knedlíky jsou opravdu letním jídlem. A chcete-li si je ještě vylepšit, nabízíme několik tipů. Vedle tvarohových knedlíků můžete zkusit třeba ovocné knedlíky z bramborového těsta. Že byste v nich raději viděli zelí a uzené? Vůbec ne, bramborové knedlíky plněné ovocem se stanou letním hitem. Nastrouháte brambory, přidáte mouku, kypřicí prášek a sůl, dvě vejce a mléka jen tolik, abyste zadělali tužší těsto. Knedlíky naplňte ovocem a vařte pět až sedm minut, dokud nevyplavou na povrch. Posypte strouhaným perníkem, cukrem a polijte máslem.

Ovocné kynuté knedlíky
A máte-li rádi kynutou klasiku, nabízíme další jednoduchý recept. Droždí nadrobíte do hrnku, přidáte kostku cukru a 125 ml mléka. Poté těsto promícháte a necháte v teple vzejít. Do půl kila prosáté mouky přidáte vzešlý kvásek a druhou polovinu mléka s rozmíchaným vejcem. Osolíte a vypracujete tuhé těsto, které poprašte moukou a nechte přibližně hodinu v teple kynout.

Dále postupujte obvykle, jen hotové knedlíky ještě přikryjte utěrkou a nechte potom asi čtvrt hodiny kynout. Po vyjmutí každý knedlík několikrát propíchněte vidličkou, aby z něj vyšla pára. Kristina Vacková

Témata: těsto, máslo, Knedlík

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...