Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Letní aférka s mrazákem

Jídlo

  15:52
Každý slušný foodie ví, že mražené suroviny jsou tabu. Každý slušný foodie totiž jí jenom čerstvé, sezonní a lokální suroviny. Do letošních prázdnin jsem taky byla slušná foodie. Pak mi ale bezúhonnost překazilo francouzské mražené jídlo značky Picard...

Jeden z mnoha produktů firmy Picard. foto: Reprofoto

Na existenci firmy Picard s mraženými potravinami mě upozornila kolegyně Ilona Chovancová, která píše kuchařky u nás i ve Francii. Vysvětlila mi, že jde o velký gastronomický trend a že i ona sama si ve svém francouzském domově jídlem od Picardu vyplňuje mrazák. Zaskočila mě. Vždyť přece každý slušný foodie... a tak dále. Ale protože Ilona je důvěryhodná profesionálka, při letošní prázdninové cestě do Provence jsem Picard vyzkoušela.

Letní vaření je pro mě spojené se spoustou aktivit a zábavy, díky čemuž je člověk stále uprostřed dění a ne za pecí. Ale zatímco normálně běhám u moře se slaměným košíkem na trase apartmán–trh, letos jsem kopla košík do kouta a s nestylovou plastovou termotaškou se vydala směrem k mrazákům.

Případný přestupek proti gastronomické morálce jsem byla rozhodnutá za každou cenu zatajit. Najít obchod byla hračka, vždyť po celé Francii jich je víc než šest set.

Příjemný teplotní šok
Na první pohled pokrývá nabídka škálu, kterou by si člověk tipnul předem: pizza, ryby, maso, zelenina, zmrzlina, ovoce, hotovky. Nakoupila jsem gazpacho, jehněčí klobásky a kachní parmentier (kachní maso zapečené s bramborovou kaší). Ceny jako dvě nebo tři eura, u rodinných balení šest až osm, mě ale přinutily přihodit ještě obří pizzu a višňový sorbet.

Až domácí ochutnávka odhalila, proč se z Picardu stala taková móda. V každém balení je něco přátelského a překvapivého: strouhaná salátová okurka v gazpachu nebyla zvadlá, ale obstojně křupavá. Gazpacho se dalo dávkovat podle potřeby – je naporcované v malých briketkách. Kachní parmentier by doma nedopadl lépe, pizza byla opravdu předpečená v troubě na dřevo, jak sliboval obal, a delikátní jehněčí klobásky voněly čerstvými bylinkami.

Marketing firmy to vysvětluje v heslech, která také nijak zvlášť nepřekvapí: "Naši nejlepší šéfkuchaři, zpracovatelské továrny přímo u pole. Ovoce a zelenina zpracované v rekordně krátkém čase, v jakém by se k zákazníkovi normálně nedostaly. Mrazení pomocí obrovského teplotního šoku."

Tušila jsem už dřív, že do ledového sevření jde uschovat cokoliv. Jak dobré jídlo nebo ryby vonící mořem, tak nechutný blivajz či druhořadou rybí zdechlinu. Picard ale přece jen předčil moje očekávání.

A protože některá jídla jsou polohotová, má člověk ještě navíc docela dobrý pocit, že asi tak 10 minut dokonce sám vařil – tu přidal česnekové topinky, tu zdobení z olivového oleje a salát. Výčitky svědomí zločinné ženy, která pouze otevírá krabičky a ohřívá v mikrovlnce, se nedostavují.

Rozhodla jsem se tedy pro druhou, mnohem přísnější kontrolu. Kolem voněla levandule, já si připadala zvrhle, ale experiment už nešlo zastavit. Brambory a suši mi měly, jak jsem odhadovala, umožnit triumfální návrat do pohodlíčka mého původního názoru na mražené jídlo. Mrazák totiž využívám spíš k mražení přebytků z kuchyně, případně k uskladnění mraženého hrášku nebo lososa. Jak známo, mražená brambora chutná ostudně. O rýži to neplatí takto doslova, ale i tak dochází mrazem k poničení zrna a jeho chuti.

Koupila jsem pečené brambory s bylinkami, bramborový gratin (plátky zapečené se smetanou) a… co se týká rýže, rozhodla jsem se Picard nešetřit a otestovat suši. Brambory byly v pořádku, a kdyby takhle chutnalo suši v pražském suši baru, do kterého občas chodím, mohli by si jeho majitelé gratulovat.

Ušetřte a vydělejte
Picard je velký svět. Být Francouzkou, asi podlehnu i kompletnímu sortimentu základních druhů pečiva a koláčů, předpřipraveným surovinám (jako je cibule nakrájená na kostičky a podobné vynálezy), masu obyčejnému i certifikovanému podle druhu plemene, slaným koláčům, rybím tatarákům a dalším divům začarovaným berlou mrazilkou.

Zatím budu jen doufat, že třeba někdy dorazí i k nám. Jeho hustá pavučina se zatím začíná natahovat do Belgie, Itálie a Španělska, tak uvidíme.

Pokud se nicméně na svých prázdninových cestách ocitnete ve Francii s vlastním cateringem, třeba v kempech na Azurovém pobřeží, doporučuju se Picardem vážně zabývat. Ušetříte víc, než kdybyste jedli čočku s párkem, a získáte několikanásobně tolik. I ten nejnižší standard totiž v téhle zemi začíná tam, kde se nacházejí vyšší patra české gastronomie.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!