Od 5. září tam pro ně bude přichystáno i každodenní degustační menu. Zájemci si budou moci v dílnách zkusit modelovat marcipán či odlévat vlastní bonbony, řekla manažerka muzea Lenka Želivská.
Muzeum je v historickém centru města ve třech spojených gotických domech s renesanční fasádou. Expozice je zčásti věnována čokoládě a jejímu zpracování, zčásti marcipánu. Návštěvníci uvidí pohyblivý model putování kakaového bobu až do továren v Evropě. Část expozice je věnována Mayům a Aztékům, kteří zřejmě začali se zpracováváním bobů na kakao.
Ve stylizovaném šlechtickém salonu muzeum prezentuje historii evropských čokolaterií od 17. století, k vidění budou i speciální servisy. "Jak se pití čokolády rozšiřovalo, přicházely nápady na další zpracování - vznikají bonbony, tabulková čokoláda, figurky. K jejich výrobě a prodeji bylo a je třeba formiček, obalů, krabic a krabiček," řekla Želivská.
Zájemci budou moci při návštěvě ochutnat čerstvé bonbony, teplou čokoládu i domácí limonádu. Připraveno je každodenní degustační minimenu, které lze zakoupit výhodně se vstupenkou do muzea. Je složeno z právě vyrobených bonbonů s netradičními náplněmi. Při jeho vychutnávání budou moci návštěvníci okénkem pozorovat mistry cukráře při práci nebo se kochat pohledem na skleněnou čokoládovou fontánu, která vznikla podle návrhu výtvarníka Davida Johanuse ve sklářské dílně Bořka Šípka.
Muzeum představuje i marcipán, pochoutku a modelovací hmotu, která se používá především ke zdobení dortů a zákusků. Lidé tu mohou navštívit například místnost věnovanou městu Táboru, které vévodí marcipánový model Žižkova náměstí a dalších dominant města - Střelnice, Kotnova, Klokot a Divadla Oskara Nedbala. K dispozici je i terasa pro odpočinek a prodejna. Objednat se na návštěvu mohou zájemci už dnes.