Moravskoslezský kraj chtěl touto soutěží, do které mohli lidé přihlásit vlastní recepty, propagovat regionální jídla. Plánuje je dostat na jídelníčky vybraných restaurací.
Lidé mohli zasílat recepty i prostřednictvím internetu od dubna do května. Krajský úřad jich dostal 69. Z nich porota sestavená z odborníků vybrala 13 nejlepších a nejtypičtějších. Jednotlivým jídlům pak přidělovala hlasy.
Nejvíce jich získala vydatná polévka bigos od Pavly Ziembové. Po ní porotcům zachutnal závin z listového těsta s červenou řepou od Heleny Febrové a starobělské "zmrzlé kobzole" od Michala Hořínka, které skončily na druhém a třetím místě.
Inspiraci pro tento projekt kraj našel v akci "Jak chutná Praha". V Moravskoslezském kraji bude mít ještě další dvě části. První je Gastrofestival na hradě Hukvaldy na začátku října, kde bude vyhlášen nejlepší recept, který vybrala v hlasování veřejnost. Další je vydání Kuchařky Moravskoslezského kraje na Vánoce.
"Cílem celého projektu je propagovat kraj jako region s výbornou a stylovou místní kuchyní, oživit staré místní regionální speciality a typické recepty dostat zpět na jídelní lístky restaurací," řekl náměstek hejtmana pro cestovní ruch Jiří Vzientek.
Bližší informace o celé soutěži jsou na webové adrese www.msregion.cz.