Pani Hanko,
velice dekuji za clanek. Bilek z vajicek jiz nevyhazuji, ale co mam proboha delat s temi zloutky?
P.S.: Drive jsem vyhazoval vejce cela.
tohle jídlo se u nás taky čas od času objeví, mám ho od maminky, jedli ho za války: po uvaření chlupatých knedlíků se opatrně sleje po ustátí ta horká,osolená voda, ve které je i něco z těch knedlíků, přidají se do toho jedno-dvě syrové vejce, rozkrájí se do toho zbylé - 3-4 chlupáčky, zasype se to nasekanou pažitkou nebo petrželovou, cibulovou natí, okmínuje mletým kmínem, když zbyde výpek z vepřového, tak se to omastí a pak se nalije na talíře a dlabe se..nám to chutnalo i dřív, říkali jsme tomu protektorátní polívka...třeba Vám to bude taky chutnat...
Za valky se taky jedla polevka, na kterou se pouzivala voda z varenych brambor. Delala se takhle cesnekova polevka.
vás, pí. Michopulu, nechali jen pár čísel. A že to je novinářská žumpa. Ale jste asertivní, že? Nicméně, re úsporného vaření - zájemcům doporučuji Times online, jsou tam britské recepty na "zdravá, chutná a jednoduchá" jídla z období Velké války a WWII. Asi podle toho vařit nebudete, ale pro srovnání, co to je realita úsporného vaření, a co jsou snobské kecy pí. Michopulu , taková krátka navštěva na webu Times zcela postačí.
Až budeme mít v přepočtu důchody jako v Německu a Francii, tak možná nebudeme muset škudlit.Po zaplacení inkasa avšech poplatků, které musím uhradit , léky za skoro 1000,- Kč měsíčně mi zbyde 850,- Kč a pak neškudlete.
To máte těžké paní Líbo. Čtyřicet let jste budovali socialismus a teď byste chtěli důchody jako na západě.
My jim tam naše hlemýždě vyvážet nebudeme a uvaříme si tuto delikatesu
doma sami! Po dešti si je nasbíráme na sídlišti či v předzahrádkách. Na osobu počítejte se 6 kusy. Příprava není nijak složitá a najdete ji, paní Michopulu a občanko, v zdecimované socialistické kuchařce po rodičích z roku 1960 - Vaříme zdravě, chutně a hospodárně - na straně 210!
Záleží jen na vás, zda si je podle receptu uvaříte, upečete s nádivkou, či si z nich uděláte salát v marinádě!
Bon appétit!
V jedné z mých kuchařek z roku 1981 uvádí autor, dle svých slov vyučený v předválečné Francii, že základem pravé francouzské cibulačky je vývar z kostí z pečeného kuřete.
Vedi prd, mleko jim tece po brade (ted mlecna bilkovina smichana s odstredenou nahrazkou mlecneho tuku). S jidlem to slo hodne z kopce, vsechy bezne potraviny jsou sizene ruznymi plnidly, barvivy a v podstate jedovatymi dochucovadly, hlavne ze jsou marze a management si muze kupovat baraky.
Me teda system postaveni na stupidni premise, ze sobectvi a hrabivost jsou idealni zakladni kameny, nijak neimponuje.
To bylo furt reci, jak Rusko zkrachovalo, a Amerika kecla na svuj tucny zadek jen o dvacet let pozdeji.
krizové vaření. Skončilo v r. 1989. Takže stačí se zeptat doma. Kdo přežil krizi 40 let socialismu, tak tomu ta dnešní přijde legrační.
No, za socilaismu jsem si koupil na každém rohu makrelu za 8,- kčs za kilo. Nekuchanou. Z jiker a mlíčí jsem si udělal matesy. Totéž u sleďů. To bylo 12,- kčs za kilo. V práci jsem se nasvačil za 5,- kčs ( 10 dkg Nivy, 2 housky 1/2 litru mléka. Ale mléka. Ne té vody, označované jako trvanlivé mléko.V restauraci jsem si dal za 3,80 kčs selskou omeletu s hráškem a bramborami za 3,80 kčs. Salám imitace byl opravdu salám a v polském salámu byl špek a maso.A mohu pokračovat. Zato dnes je v salámech kuřecí separát , škrob a barviva. A hlavně sůl a voda.Tak tady občanko netlachej blbosti.Vy ( tedy ti, jako občanka ) jste tak drzí, že ani není možné. Přece jsme tady žili, takže víme, jak to bylo. Dnes jenom trochu kvalitnější potraviny jsou pro převážnou část občanů nedostupné. To se týká hlavně ryb, které za socialismu byly za babku a byl jich dostatek. A byly kvalitní. Dnes i ta nejobyčejnější treska je předražená. A o ostatních potravinách nemluvím.
řekla by nejspíš o Vás, paní Michopulu, stará Škopková (kdyby žila) v novém českém seriálu Slunce, krize, vaření. Čekala jsem, co chytrého se od Vás dozvíme, a proto jsem dočetla ten zbytečně dlouhý článek až do konce. Vyhazovat bílky můžou akorát redaktorky jako Vy! Normální ženskou by to nikdy nenapadlo ani bez krize. Naopak, udělala by z nich nejen pusinky, ale i výborný bílkový chlebíček či jiný skvělý moučník! A kosti, pokud z nich nebudete vařit mýdlo, nemusíte sbírat po strávnících, ale můžete je s klidem přenechat kočce. Kuře si můžete ořezat předem a skelet použít na vynikající polévku, ve které budou plavat i kousky masa! No a hodně mě taky pobavil ten králík z Baden-Badenu pro čtyřčlennou či pětičlennou rodinu na třikrát! Bože, jak hluboko jsme klesli! Tu českou gastronomii decimujete Vy a Vám podobní!
uplne souhlasim, kolikrat jsem si rekla ze uz ty clanky cist nebudu a zase ....a zbytecne, nic noveho pod sluncem. Usporne se vari i v USA, takova samozrejmost jako zmrazovani bilku, odkladani slupek ze zeleniny a hlavne cibule na pouziti do vyvaru, vykostovani kurat a pouzivani kosti na polevku apod...
a ano, s tim jednim kralikem to bylo smesne, ale take pestujeme kralky a mrazim si zvlast stehna, zvlast hrbety atd, protoze pak z nich varim ruzna jidla. Ja myslim ze kdo ma trochu filipa tak si vzdycky poradi i s mensim rozpoctem a udela specialitku a citi se dobre nejen on ale i penezenka.
Léta vařím úsporně - až na toho lososa. Maso v neděli a nikdy nic nevyhodím. Až zase budu bezradná, tak se podívám na lidovky.cz. Bez vás bych asi skočila z okna a se mnou další obyčejní lidé, kteří si nikdy nežili na vysoké noze.
Hlavne je mimo v tom, ze zije v domneni, ze bezny Francouz se nezivi nicim jinym nez husimi jatry. Pani autorko, vsude chleba o dvou kurkach!