Ve vůni se víno vůbec nebude měnit, ale v chuti se změní pokaždé v závislosti na tom, jaký pokrm jste právě polkli. Budete mít pocit, že pijete jiné víno. Víno zkrátka nedílnou součástí gastronomie. Víno, které chutnalo nakysle, se po neutrálním sýru srovnalo. Víno, které chutnalo nasládle, se po dortu promění v nápoj zcela bez chuti nebo dokonce bude výrazně kyselé...
BannerVína ale chutnají různě i podle toho, jaké víno jste pili těsně předtím. Tohle mějte na paměti, pokud se ocitnete na ochutnávce vína - na Moravě se také říká koštu. Ochutnávejte vína postupně vzhůru podle extraktu, tedy podle tělnatosti.
Útlá úzká vína nejprve a vína plná s pěkným tělem později. Bílá nejprve a červená poté. Ostatně zase zkuste experiment. Po tělnatém vínu se vraťte o několik vzorků zpět, třeba k vínu, které vám tak chutnalo. Ochutnejte. Útlejší víno se úplně vytratilo a potrvá několik minut, než se adaptujete nižší extrakt. Pomůže malý kousek hodně neutrálního tvrdého sýra, ale ještě lépe kousek chleba.
Cesta vzhůru po extraktu by také měla umožnit plynulou ochutnávku, protože tělnatější víno můžete vždy bez problému nalít do sklenice hned po předchozím vzorku. Jen výjimečně, po hodně aromatickém vínu, třeba sauvignonu, je vhodné sklenici krátce vypláchnout vodou. Sklenici opláchněte vždy při přechodu z bílého na červené, nebo stačí červeným vínem zavínit.
Šetřete své chuťové buňky Chcete-li předvést nějakou frajeřinku, pak při ochutnávce zkuste onen trik profesionálních degustátorů. Naberte doušek vína a vtahováním vzduchu mezi zuby víno prosrkávejte hluboko do úst. Nezkoušejte opačně!
Důvod prosrkávání je jednoduchý, dostat provzdušněné víno k chuťovým buňkám než jen těm na špičce jazyka, ty umějí většinou rozeznat jen sladké a kyselé. Odpudivý srkavý zvuk se toleruje, naopak je známkou profesionality. Velmi důrazně doporučuji. Nebuďte lakomí, ochutnejte ze sklenice jeden doušek, pokud si nejste jisti, pak ještě jeden, ale zbytek vzorku ve sklenici nepijte, ale slévejte.
Uprostřed stolu stojí džbánek nebo jiná nádoba. Vylévání zbytku vzorku není nezdvořilé, je to naopak důkaz zkušenosti. Šetřete své chuťové buňky. Ostatně, budete-li dopíjet všechny vzorky, pak při nějakém patnáctém či dvacátém vzorku už nebudete schopni nic rozeznat, možná nebudete schopni ani nic říct a při padesátém vzorku bude podlaha jaksi nestabilní. Profesionálové však na některých degustacích musejí prozkoumat desítky, výjimečně stovky vzorků.
Ten nechutný srkavý zvuk není jediná nevkusnost, kterou na ochutnávce zažijete. Zkušený vinař či zkušený degustátor šetří své smysly a nikdy víno, které na degustaci ochutnává, nepolyká! Vyplivne ho! Mimochodem, všimli jste si, že plivání z našeho života téměř zmizelo? Z dětství ovšem ještě pamatuji, jak ve veřejných budovách stály v rozích na chodbách plivátka. Dnes dětí nevědí, co to plivátko bylo. Tento komický atribut mnoha prvorepublikových filmových komedií je pryč. Přežívá dnes vlastně jen na vinařských degustacích, zpravidla v podobě neprůhledného džbánku.
Takže to shrnu, stojíte nenavoněný, zuby jste si dlouho nečistil, žvýkačku pro svěží dech jste dávno odhodil, odpudivě srkáte vzduch do pusy přes doušek vína a nakonec si ještě odplivnete. No, nic moc vkusného ty degustace nejsou. |
Víno má mít alkohol
Ale zpět na ochutnávku. První, co snadno z chuti vína poznáte, je jeho délka. Víno krátké zazní v ústech a hned jako když utne. Dlouhé víno, s tak zvanou persistencí, přetrvává v chuti i déle než minutu, výjimečně dvě až tři, ale to už jsou vína, ke kterým se hned tak snadno na ochutnávce nedostanete. Další, co i začátečník pozná, je přítomnost nebo nepřítomnost kyseliny. Bílé víno bez kyselinky je obtížně pitelný nápoj. Nenechte se zmýlit prvním náporem sladší chuti, kyselina může být zachována jako pozadí, které zazní až ve druhé fázi. Nezapomeňte poválet víno po celé ploše jazyka, je to vysoce specializovaný orgán, kde každá část má na starosti nějakou jinou chuť.
Brzy se naučíte rozeznávat víno suché, kde byl veškerý cukr z hroznu spotřebován kvasinkami a přeměněn kvasným procesem na alkohol a víno se zbytkovým cukrem, kde vinař kvašení zarazil, zpravidla prudkým zchlazením, a nechal ve vínu nespotřebovaný cukr. Není to vada, je to jen jiný typ vína. Poměrně snadno poznáte ve vínu hořčinky. Ty se objevují v bílém víně zejména v technologicky obtížných rocích s vysokými teplotami. Víno má mít alkohol! Bez něj chuť není harmonická, přemíra alkoholu u bílého vína může ale způsobovat jemné pálení, to když je alkoholu nad 15 nebo 16 stupňů. Ale obecně samozřejmě platí, že jako všechno u vína, je i ochutnávání jen a jen o zkušenosti.
Nekouřit, nevonět a ... nešvindlovat
Ochutnávky vína tedy mohou posuzovat místní produkci vín, pak je to ten košt. Mohou se však soustředit třeba jen na jeden ročník (zpravidla ochutnávky mladých vín), ale také třeba jen na jednu odrůdu (třeba ochutnávka sauvignonů) nebo jednoho či několik producentů. Zatímco návštěvníci ochutnávky vědí, které víno ochutnávají, odborná porota ochutnává "naslepo". Láhve jsou v tomto případě překryty speciálním obalem. Ale odborní degustátoři vám prozradí spoustu triků, jak třeba podle vykukujícího okraje hrdla láhve poznají, kdo víno vyrobil. Občas to zkrátka nebývá moc férová záležitost.
V prostoru, kde se ochutnává víno (a samozřejmě ve vinném sklepě), se nikdy, zdůrazňuji nikdy, nekouří! Cigaretový kouř nesmí přicházet ani ventilací zvenčí, a to ani v minimální koncentraci. Z degustace by měly být vyloučeny dámy, které užívají silný parfém. Pánové zas nebudou užívat vodu po holení. Degustátor se ale vyhýbá i spreji proti pocení a vůbec toaletním vodám, kolínským.
Voda vůbec není nepřítelem vína. Při dobré večeři byste měli vypít přibližně stejné množství kvalitní vody, jako vína. |
Takže to shrnu: stojíte nenavoněný, zuby jste si dlouho nečistil, žvýkačku pro svěží dech jste dávno odhodil, odpudivě srkáte vzduch do pusy přes doušek vína a nakonec si ještě odplivnete. No, nic moc vkusného ty degustace nejsou. Ale dvě rady na závěr. První zní, nikdy víno zbytečně nepomlouvejte. I víno, které vám nechutná, dalo ohromnou práci. Je to malý zázrak, byť občas nepovedený. A druhá rada: nebojte se upřímně říci "chutná" nebo "nechutná". Pokrytectví se u ochutnávky nebo ve vinném sklepě nenosí.
Příště: Co najdeme na etiketě