Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Super rychlý a jednoduchý recept. Jak na rybízový koláč, poradí cukrářka

Rybízový koláč foto: Kulinární studio Mafra

Recept
Recept na super rychlý rybízový koláč si zamilujete. Ne každý má ovšem rybíz rád, a tak ho můžete nahradit třeba také ostružinami, malinami nebo ovoce zkombinovat. A pokud na koláč nasypete spoustu máslové drobenky a moučkového cukru, úspěch je zaručený.
  14:00

Rybízový koláč

Budete potřebovat:

  • 600 g hladké mouky
  • 200 g cukru krystal
  • rybíz (červený, černý nebo směs)
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 1 ks prášku do pečiva
  • 200 ml mléka
  • 60 g vaječného žloutku
  • 90 g vaječného bílku

Do větší mísy dáme hladkou mouku, cukr a prášek do pečiva. Ingredience spolu zamícháme a následně k nim přidáme rozpuštěné máslo, vaječný žloutek a mléko. Vše zamícháme. Vedle ve šlehací míse mezitím vyšleháme bílky do pevného sněhu, který lehce vmícháme do těsta. Přidáváme jej postupně, aby těsto nespadlo.

Poté, co máme vše promíchané, přendáme těsto do připravené koláčové formy. Následně je zasypeme přebraným a omytým rybízem bez stopiček a vložíme do trouby. Pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů přibližně 30 minut. Během pečení koláč kontrolujeme. Hotový koláč necháme vychladnout. Poté servírujeme posypaný moučkovým cukrem a vyšlehanou šlehačkou. A kdo má v lednici vanilkovou zmrzlinu, může ke koláči kopeček přidat.

Pokud chcete koláč v drobenkové verzi, smíchejte máslo, krupicový cukr a polohrubou mouku. Krupicový cukr a máslo má být ve stejném množství, polohrubé mouky musí být dvojnásobek (poměr 1:1:2). Drobenkou posypeme rybíz těsně před pečením.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!