Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Soba nudle jsou populární. Jak si je připravit s hovězím masem?

Jídlo

  5:14
Soba nudle s hovězím masem, které se vyrábí z pohanky, jsou japonskou delikatesou. Připravit si ji můžete ale i dopma. Jak na to poradí šéfkuchař Dan Nguyen Quoc Anh z restaurace BON Fresh Ramen & Soba.

Soba nudle s hovězím masem (Soba Beef) foto: BON

Soba nudle s hovězím masem (Soba Beef)

  • olej (slunečnicový/řepný)
  • 250 g hovězího krku 
  • 30 ml sójové omáčky (cca 2 polévkové lžíce)
  • 30 ml Mirin (Sladké rýžové víno na vaření)
  • 30 ml saké
  • 30 g cukru
  • 30 ml vody
  • 1 větší žlutá cibule nakrájená na tenké plátky
  • 100 g fazolek
  • 60 g kukuřice
  • 60 g sójových klíčků (mungo klíčky) 
  • 250 g soba nudlí
  • seznam
  • jarní cibulka

Do připraveného hrnce s vařící vodou vložíme fazolky a necháme vařit cca 4-5 minut. Na poslední chvilku přidáme sójové klíčky, aby nám lehce změkly a hned scedíme. Do stejného hrnce si opět připravíme vodu na uvaření nudlí. Mezitím si připravíme maso.

Na oleji orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme hovězí maso a necháme lehce zatáhnout. Přidáme sójovou omáčku, mirin, cukr, saké a necháme chvilku povařit. Nakonec zalijeme trochou vody a sundáme z plotny.

Jakmile se začne voda vařit, vložte soba nudle a uvařte je podle návodu na obalu akorát na skus. Poté scedit a je důležité opláchnout soba nudle pod proudem studené vody. Na talíři smícháte uvařené soba nudle s kukuřicí a sójovými výhonky, přidejte maso, fazolky a nakonec lehce posypte sezamem a nakrájenou jarní cibulku.

TIP: Vložte hovězí krk na chvilku do mrazáku, maso se poté lépe krájí a umožní vám to nakrájet na krásné tenké plátky.

Autor:
Témata: nudle, soba, hovězí maso