Čtvrtek 24. září 2020svátek má Jaromír 23 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jeseníky uvaří tradiční recepty. Sádlem maštěné

Bramborák.  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Bramborák. | foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Co se jedlo v Jeseníkách? Sézónní jídla, ale velmi často kalorická - sádlem maštěná! Dvě desítky restaurací v Olomouckém a Moravskoslezském kraji uvaří v rámci festivalu Chuť Jeseníků tradiční recepty původních obyvatel.

Akce chce seznámit obyvatele Jeseníků a hlavně turisty s tradiční regionální gastronomií. "Festival potrvá po celou letošní sezonu, začal v pátek a končí na konci září. Letos se do něj zapojily dvě desítky restaurací, od Šumperku, Jeseníku, Rýmařova či Bruntálu včetně nejvýše položené restaurace na vysílači Praděd," řekla organizátorka festivalu Tereza Schreiberová.

Letošní ročník se zaměřil především na kvalitu jídel. "Málokterý kuchař si dokáže představit, jaká to jsou tradiční jesenická jídla. Letos jsme proto zapracovali na kvalitě a pustili se i do podrobnějšího zkoumání tradičních receptů," řekla organizátorka. Kuchaři, kterí budou pokrmy připravovat, prošli ve středu speciálním kurzem.

Novinkou je i to, že se do festivalu zapojí školní jídelny. "Tento týden to je jídelna Základní školy Vrchlického v Šumperku, kde vaří tradiční jesenická jídla. Děti prý o to mají velký zájem, je to něco nového. Během akce se do něj zapojí i další školní jídelny," dodala Schreiberová.

Jídla sezóní, ale karolická

Loni si lidé pochutnávali na Pradědově huse s jablky, Rýmařovské roštěné, masových kuličkách v nudlovém těstě, ševcovských omeletách, Vozkově houskové polévce nebo na hovězím masu s rejvízským křenem. Restaurace nabízely nejméně jedno kompletní menu složené z polévky, hlavního jídla a dezertu. Nyní se lidé mohou těšit například i na játra vařená ve víně s jablky či na Pradědovu bramborovou polévku.

Bramboračka s houbami (ilustrační foto)


"Kuchyně byla vždy ze sezonních čerstvých surovin, velmi kalorická, maštěná špekem a sádlem, protože zdejší lidé pracovali fyzicky a mohli si to dovolit," uvedla za organizátory festivalu Bohumila Týncová.

Recepty nalezli v archivech, soukromých sbírkách i na půdách babiček. Podle zástupců festivalu pátrání po originálních receptech nebylo jednoduché.

Původní němečtí obyvatelé Jeseníků byli z velké části odsunuti a do jejich domů se po válce přistěhovali lidé z různých koutů Čech, Moravy i Slezska. Seznam restaurací i bližší informace o festivalu najdou návštěvníci na webových stránkách festivalu www.chutjeseniku.cz

,

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří románů Stanislav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Lucie Výborná | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Zdravotník odebírá vzorky pro testování na covid-19 v indické Kalkatě. (23.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!